Publicaties

Overzicht van boekpublicaties met betrekking tot Hillegersberg en Schiebroek

Siem van den Hoonaard

door Frans van Duijn (2020)

De Rotterdammer Siem van den Hoonaard (1900-1938) geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse metaalplastiek. Hij was in ons land de eerste beeldhouwer die zijn plastieken opbouwde uit aan elkaar gesmede platen en draden van koper. Zijn onderwerpen kwamen bij voorkeur uit de klassieke mythologie en de Rotterdamse 'roaring twenties', waarvan de plastieken Saxofonist, Negerdans en Filmster de markantste voorbeelden zijn.
Zijn voornaamste werkstuk is Vechter, een beeld dat bij aanraking of stevige wind boksbewegingen maakt. Ander belangrijk werk van Van den Hoonaard: Geboorte van Venus, Clown en Pan, waarmee hij in 1937 op de Wereldtentoonstelling van Parijs een gouden medaille won. Nog geen jaar later overleed de kunstenaar aan een slopende longziekte.

U kunt het boek hieronder bestellen. De prijs is, incl. verzendkosten, € 24.50

Een eeuw Kleiwegkwartier

door Henk Koetsveld (2019)

In de afgelopen eeuw is rond de oorspronkelijke Cleyweg de woonwijk het Kleiwegkwartier ontstaan. Henk Koetsveld beschrijft de ingrijpende transformatie van het agrarische gebied naar de levendige, populaire Rotterdamse wijk die het nu is. Hij gaat in op verschillende aspecten van de ontwikkelingen van de laatste eeuw en plaatst daarbij het Kleiwegkwartier temidden van de ontwikkelingen in de maatschappij. Niet alleen het ontstaan en de ontwikkeling van de gebouwde omgeving komt aan de orde, ook het leven en werk van de bewoners van het gebied worden boeiend beschreven. Het boek geeft nieuwe informatie over de stad Rotterdam en zijn bewoners in het algemeen en die van Hillegersberg en Schiebroek in het bijzonder.

U kunt het boek hieronder bestellen. De prijs is, incl. verzendkosten, € 24.50

En voor mij een fles Sunrise!

door Marcel Hendriks (2018)

Jan Hendriks Sr. had echt ondernemersbloed. Al van jongs af pakte hij werk aan waar hij dacht wat geld mee te kunnen verdienen. Als 22 jarige begon hij in 1898 al als “Noorder Bottelarij en Mineraalwater Fabrikant”. Zowel hij als andere familieleden exploiteerden ook verschillende slijterijen. Voor het maken van limonades en het bottelen daarvan bouwde Hendriks in 1938 een fabriek aan wat nu de Adriaen van der Doeslaan in Hillegersberg is. Volgende generaties bouwde de fabriek verder uit. In 1958 verhuisde de “Sunrise Limonade Company” naar een nieuw pand aan de Weegbreestraat 21-23 op het bedrijventerrein van Schiebroek. In de loop van de jaren ‘70 kon Sunrise het niet bolwerken tegenover een alsmaar toenemend aantal grootwinkelbedrijven. De 3 e Jan Hendriks, besloot de fabriek te sluiten, ondanks dat zijn zoon Jan ook al ‘in de zaak’ werkte. Op 1 augustus 1978 rolde de laatste fles van de lopende band van de fabriek in Schiebroek.

U kunt het boek hieronder bestellen. De prijs is, incl. verzendkosten, € 24,50

Herman Bieling

door Jan Cees van Duin (2017)

Het boek "Bieling" beschrijft het werk en het leven van Herman Bieling (1887-1964). Hij woonde en werkte vanuit Hillegersberg en Rhoon. Bieling streed voor erkenning van de moderne kunst van zijn tijd en was in 1917, o.a. met Laurens van Kuik, mede-oprichter van ‘De Branding’.
In Hillegersberg is Herman Bieling nog steeds een bekende naam. Hij woonde en werkte hier in zijn jonge jaren van 1906- 1920 en van 1927 tot 1937 als getrouwde man en vader van twee zonen. Dit met, soms langere, onderbrekingen in verband met zijn buitenlandse ‘ontdekkingsreizen.’ Hij maakte ook veel werk met Hillegersberg als onderwerp.

U kunt het boek hieronder bestellen. De prijs is, incl. verzendkosten, € 24,50

Bouwers & Bottelaars

door Jan Cees van Duin (2016)  Prijs incl. verzendkosten € 35,-

In “Bouwers & Bottelaars” wordt de stedebouwkundige ontwikkeling van Hillegersberg en Schiebroek in de eerste helft van de 20ste eeuw behandeld, waarbij de Rotterdamse ondernemersfamilie Hendriks de hoofdrol speelt. Het boek beschrijft hoe in de jaren ‘20 huizen konden worden gebouwd. Allereerst moest er bij de gemeente de wens zijn dat er gebouwd zou kunnen worden. Daar kon je dan op inspelen door aan een stuk grond te komen waarop je dan stratenplannen en bouwplannen kon ontwikkelen. Hendriks bouwde luxe huizen ‘twee onder één kap’, of in een rijtje. Grote huizen waren bedoeld voor de verkoop en in boven- en benedenwoningen gesplitste huizen waren bedoeld voor de verhuur. Hendriks bouwde ‘zijn’ huizen in en rond de Berglustlaan in Hillegersberg en in en rond de Adrianalaan in Schiebroek. Ook maakt de opkomst en de ondergang van Hendriks’ Sunrise-limonadefabriek van 1898 tot aan 1978 deel uit van het boek. De Gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek heeft het verschijnen van het boek mede mogelijk gemaakt.

U kunt het boek hieronder bestellen. De prijs is, incl. verzendkosten, € 35,-

Schiebroek doet mee! Van Ambacht tot Tuinstad

door Margot Leeninga (2011)

Dit boek gaat over de geschiedenis van de zelfstandige gemeente Schiebroek, later tuinstad Schiebroek. Het brengt de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van Schiebroek en haar bewoners in beeld.
Bij het onderzoek naar de geschiedenis van het dorp Schiebroek bleek dat de bewoners altijd een hechte gemeenschap gevormd hebben, een gemeenschap waarvoor men zich ook inzette, getuige het bloeiende verenigingsleven. Dat heeft er voor gezorgd dat het dorpse karakter van Schiebroek zo lang bewaard is gebleven. Het zijn de bewoners van Schiebroek die de geschiedenis gemaakt hebben; zij komen in het boek regelmatig aan het woord. Het boek is in de eerste plaats bedoeld voor hen die kortere of langere tijd in Schiebroek wonen of gewoond hebben en voor hen die er werken en geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Schiebroek, ook in een bredere context.

U kunt het boek hieronder bestellen. De prijs is, incl. verzendkosten, € 24.95

Nieuwsoverzicht