Bibliotheek: Films 

In de bibliotheek zijn opgenomen met betrekking tot Hillegersberg en Schiebroek:
   * Oude films
   * Muziekstukken
   * Boeken en publicaties.

Onderstaand zijn films aangegeven waarin het gebied van, dan wel een persoon uit, Hillegersberg en / of Schiebroek centraal staat. De Stichting Historisch Hillegersberg Schiebroek houdt zich zeer aanbevolen titels van publicaties over Hillegersberg en Schiebroek te vernemen die niet in onderstaande opsomming zijn opgenomen.

FILMS
1930 Tol in Hillegersberg opgeheven
Het is 1 januari 1930. Onder enorme belangstelling trekt, vooraf gegaan door herauten te paard, een stoet van auto`s, melkwagens, een vrachtauto met de leus “LEVE HET VRIJE VERKEER” en muziekkorpsen door het dorp. De tol op de Straatweg zal feestelijk worden opgeheven waarna, voor het eerst sinds 1734 de weg tolvrij zal zijn. Beleef het mee met dit filmpje. (bron: Bas Romeijn films).

1932 Kom wonen in Hillegersberg
Een wervingsfilm met tussentitels voor de verkoop van bouwkavels van de toen zelfstandige gemeente Hillegersberg (Bron: Bas Romeijn films, Een videoblog en filmarchief met "Retrofilms" uit de regio Barendrecht en Rotterdam).

1944  Van Dolle Dinsdag tot bevrijding
Vertrek Duitsers, voedseldroppings Hillegersberg en bevrijding. Archief: architect J.A. Lelieveldt (Statenlaan 19). De filmer lijkt te hebben gedacht dat dolle dinsdag, 5 september 1944, de dag van de bevrijding was, er is een kort filmshot te zien met de vinger bij die datum. Naast het huis, aan de Statenlaan 21, was een Feldgendarmerie gevestigd; de film laat zien hoe alle huisraad wordt verzameld om meegenomen te worden. Duidelijk is ook dat de filmer erg voorzichtig is (op het filmen van duitse militairen stonden hoge straffen). Er is een opname van de achtertuin van Statenlaan 21 waarin nog kippenhokken met pluimvee te zien zijn, er is een festiviteit bij de Christus Koningkerk tegenover het huis, die onduidelijk is en gevolgd wordt door wat nachtelijke opnames waarop ook Duitsers te zien lijken. Het is niet zeker of dit nog rond dolle dinsdag was of mei 1945. Er zijn beelden van de bevrijding en van de voedseldroppings boven Hillegersberg (bij Terbregge, bij de brug). Tot slot zijn er beelden van het uitgraven van een schuilkelder door (vermeende) NSB-ers.

1946 Bergse Dorpsstraat (winkeliers): niet beschikbaar op deze site, wel bij SHHS.

Terbregge ca. 1950 (deel 2)

Winkelgebied Bergse Dorpsstraat e.o. (februari 2021)
Over de samenwerking tussen de winkels, de vastgoedeigenaren en de gemeente om te komen tot een toekomstbestendig winkelgebied.

Restauratie Prinsemolen (april 2021)
De eerste originele houten blokkelen (houten onderdeel van de kap van een molen of houten element) zijn uit de Prinsemolen gehaald. Het houten geraamte bovenin de Rotterdamse rijksmonumentale molen uit 1648 wordt opgeknapt en zo origineel mogelijk teruggeplaatst. De oorspronkelijke functie van de molen is overgenomen door het elektrische gemaal Berg en Broekse Verlaat. Dit gemaal zorgt nu voor droge voeten in Hillegersberg.