Hillegersberg en Schiebroek, na 1941 onderdeel van Rotterdam: scholen, cultuur en recreatie

Scholen
In Schiebroek waren al enkele vooroorlogse scholen, maar met de ontwikkeling van Schiebroek Zuid en van enkele nieuwe wijken in Schiebroek Noord zijn nieuwe scholen gebouwd, zoals in 1962 de Petraschool voor Christelijk lager onderwijs aan de Teldersweg 80 (ontwerp: J.R.A. Koops, hoofdarchtect gemeentewerken,  in samenwerking met E. Groosman).

Ook in het Molenlaankwartier, dat voor een groot deel na de oorlog is gerealiseerd, zijn veel nieuwe scholen  gebouwd. Het betreft openbare scholen en scholen van protestantschristelijke, gereformeerde en roomskatholieke signatuur. Veel basisscholen, maar ook middelbaar onderwijs: VMBO, MAVO, HAVO en VWO. En ook scholen met buitengewoon onderwijs zoals in 1957 Schreuder college (Mozartlaan 150, architect J.J.M. Vegter, Gereformeerd Burgerweeshuis),
1969 Hermann Franckeschool (later: Instituut mr. Schats) (Van Enckevoirtlaan 129, architect B Hooijkaas, ZMLK/ ZMOK), 1976 Adriaanstichting (later: Rijndam/ De Brug) (Ringdijk 84, architecten: Apon, Ter Braak, Vander Berg en Tromp, Mytylschool).

Sinds 1995 is het Hout- en Meubileringscollege in Schiebroek gevestigd: nabij het metrostation Melanchthonweg. Het HMC (anno 1929) een mbo-vakschool met aandacht voor vakmanschap, ambacht en creativiteit. De school is thans gevestigd in een nieuwbouwpand (ontwerp RoosRos architecten), de oudbouw is in 2015 gesloopt.

Een volledig overzicht van de scholenbouw in Hillegersberg, Schiebroek en Terbregge is weergegeven in het boek: "Dit is mijn school", uitgave van VSW (2015).

Cultuur
Veel van de nieuwe Schiebroekenaren waren mensen uit wat men noemde de arbeiders- en middenklasse. Een in die tijd bekende Schiebroekenaar was Olga Lowina, de artiestennaam van Olga Helena Lewina Musters (1924-1994). Zij was de 'jodelkoningin van Schiebroek' en trok zo'n 10 jaar lang vanaf 1947 volle zalen met haar op de Oostenrijkse jodelcultuur gebaseerde liedjes.

In Hillegersberg waren tal van kunstenaars actief, velen werkten individueel, soms waren er initiatieven tot samenwerking, zoals van 1959-1961 in de Schuurgroep bij het Boterdorps Verlaat, waar mensen als Wim Chabot en Dook Everse exposeerden.Hillegersberg kent veel hedendaagse schilders, schrijvers en musici, maar weinig culturele instellingen. Bekend was de dansschool van Evi Bleys aan de Berglustlaan, die al voor de Tweede Wereldoorlog werd opgericht en tot eind 20ste eeuw bleef bestaan. Bekend is de Concertstichting Hillegersberg. Een bekend schrijfster is Leni Saris die vanaf 1970 in Hillegersberg woonde en werkte.

In 1973 werden zowel het eerste raadhuis van Hillegersberg als een gedeelte als voormalige conciërgewoning aangewezen als rijksmonument. Na een renovatie in 1975 krijgt het pand een nieuwe functie als café, met een aparte ruimte voor tentoonstellingen, recepties en kunst. In 1998 blijkt het pand flink verzakt door funderingsproblemen. Stadsherstel koopt het pand van de gemeente Rotterdam met een restauratie-verplichting, inclusief het herstel van de fundering. Na herstel in 1999 (her)opent restaurant ’t Oude Raadhuis, tot 2015. Daarna werd restaurant ’t Ambachthuys de nieuwe exploitant. 

In 1993 startte het jaarlijkse "Kunstfestival Schiebroek", in latere jaren ook uitgebreid naar Hillegersberg. De Stichting Kunstfestival Schiebroek-Hillegersberg heeft veel succes: veel mensen kijken er naar uit om bezoeken te brengen bij de (amateur)kunstenaars in de wijk. Doel is ook de sociale cohesie te versterken in het gebied. Hedendaagse kunstenaars van allerlei disciplines nemen deel. Het ene jaar is het een atelierroute, het andere jaar is er een huiskamerroute. Kunstenaars met een eigen atelier stellen deze open in de derde weekend van september, bij de huiskamerroute treden bewoners in hun huiskamer op (veelal muziek).
Op de tweede zaterdag van september is er een kunstmarkt met straatartiesten, een "grote parade" en zijn er theaterworkshops voor kinderen. In samenwerking met de winkeliers van Schiebroek is er "kunst in de etalage". 
Meer dan lokaal bekende kunstenaars die ook lokaal werk hebben gemaakt zijn o.a. Dick Carlier (met name aquarellen) en Marina Radius (schilderijen en beelden).

Recreatie
In Hillegersberg is het natuurzwembad 'Het Zwarte Plasje'. Ook in de oorlogstijd werd daar gezwommen. Zo was er een schoolzwemwedstrijd op 8 juli 1942. Er waren wisselbekers voir een lagere scool en een middelbare school. In Hillegersberg-Schiebroek zijn verschillende overdekte zwembaden geweest die ook instructiebad waren voor de zwemlessen van de basisschoolleerlingen. Nu is er nog slechts het zwembad 'De Wilgenring' in Schiebroek. 

Het Plaswijckpark is de meest bezochte attractie in het gebied. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog huurde het van de gemeente Rotterdam een deel van de grond dat eerder in her bezit was van de Max Vieyra. Het andere deel van dat bezit, ongeveer 10 hectare, maakt nu deel uit van hwt Berg- en Broekpark. Daar is nu ook de veel bezochte kinderboerderij 'De Wilgenhof'.

In het begin van de jaren '50 was een, zeker bij de jeugd, zeer favoriet uitje de kermis van Hillegersberg (en Schiebroek). In Hillegersberg stond de kermis een week op het gedempte stuk van de Bergse Voorplas wat vroeger voor het 'Chinese theehuis' van Freericks lag en waar nu het HEMA-parkeerterrein is. Na een week ging de kermis naar Schiebroek en dan naar Bergschenhoek. Populaire attracties bij de jeugd waren de waarzegger, de dikke dames met hun vlooientheater, het vechten met de beer (een echte bruine beer die een muilkorf en bokshandschoenen droeg), het rad van "Ome Jaap", de autoscooters en het vechten met kermisgasten.

Uit oogpunt van recreatie zijn de vele café-restaurants met terrassen, onder andere aan de Plassen van groot belang. Zeer bekend is nog steeds het in 1976 afgebrande, maar weer snel herbouwde, Lommerrijk en het inmiddels opgeheven restaurant Plaswijck van Van der Valk. Ook het oude theehuis Formentor aan de Bergse Voorplas is bij velen nog niet vergeten. Aan de plas bij Formentor verhuurder Van Kleef vanuit een soort blokhut roeibootjes aan vissers. Later werd Formentor Beau Rivage, nu is daar al sinds 1993 Gauchos aan de Plas (waar later wijnbar Mendoza aan is toegevoegd). Bij Mendoza zijn ook weer bootjes te huur, maar dat zijn nu mooie elektrische sloepen. Een ander 'opvallend' café-restaurant is Review (van J.H.S. Du Pont), later Hill-Inn en nu Abrazo op de hoek van de Bergse Dorpsstraat en de Weissenbruchlaan. Met enige regelmaat zijn er evenementen op de Weissenbruchlaan bij de Bergse Voorplas zoals het Jazzfestival, de 'Feel good fair',  de Bergse Plasloop en de Sinterklaasintocht.

Er zijn ook veel café's, cafetaria's, ijssalons, veelal in de bestaande winkelgebieden. Zowel voor de lokale mensen als voor toeristen. Bijzonder was 'cafetaria 't Vaantje' aan de Grindweg bij de grens met Bergschenhoek. Het stond midden op de dijk. Het is afgebroken, de weg is verbreed en aan de voet van de dijk is een nieuw restaurant gebouwd: Dewi Sri.

Er zijn veel sportvelden in Hillegersberg-Schiebroek, als ook maneges, jachthavens e.d. De meest uiteenlopende sporten kunnen hier worden beoefend. In 2001 is een groot nieuw hockeystadion voor maximaal 10.000 bezoekers tussen de Molenlaan en de Hazelaarweg geopend:. Daar speelt HC Rotterdam, een grote (fusie)club met meer dan 2000 leden. Ook zijn er verschillende sportscholen. Met koude winters wordt volop geschaatst op de Rotte, de Bergse Plassen, de Wilgenplas en op alle singels.

In Schiebroek bestond na de oorlog 'De Wilgenplas' niet meer als lunapark, maar wel als 'zwembad', met een zwemsteiger, badmeesters en -juffen, een EHBO-post en een loket voor gevonden voorwerpen. In de jaren '60 werd het 'zwembad' gesloten omdat het financieel niet meer uitkwam en omdat de waterkwaliteit erg was achteruitgegaan. Sindsdien is het het domein van hengelaars en wantelaars.