Recreatie

Hillegersberg en Schiebroek zijn prachtig gelegen aan de Bergse Plassen. Met name rond de Bergweg (Straatweg) in Hillegersberg zijn 'uitspanningen' verrezen. Er zijn en waren openlucht-zwembaden zoals Wilgenplas (Schiebroek) en Het Zwarte Plasje (Hillegersberg), overdekte zwembaden, attractieparken Plaswijck en Wilgenplas en café-restaurants annex speeltuinen en rondvaartboten als Plaszicht en Lommerrijk. Freericks was een hotel en had een 'jardin de plaisance'.

Het gebied huisvest veel sportverenigingen: onder andere voetbal, hockey, rugby, paardensport, waterpolo, tot ook jeu de boules en schaak. In veel buurten zijn wijkparken, voetbalkooien en kinderspeelterreinen. Er is een buurthuis in Schiebroek, De Castagnet, tegenwoordig -ook in een andere opzet-  "De Buurvrouw" geheten. 

Bekende terrassen aan de Plas zijn: Van der Valk (Plaswijk, Achterplas, gesloopt), Lommerrijk (Achterplas, nu 'besloten'), Formentor (Voorplas, gesloopt), Mendoza (Voorplas). Voorts zijn er jachthavens zoals Alvo/OWV, Aegir, UNO, "Hillegersberg", en Donkers.

Kern en Plassen

IJsvermaak, Bergse Achterplas (linksachter: Straatweg 124) [coll. A. Tak]

  Bekijken  

Kern en Plassen

1933 IJsclub Hillegersberg (nabij de huidige Berglustbrug) [coll. A. Tak]

  Bekijken  

Kern en Plassen

Theehuis van Freericks ("Het Chinese thehuis")

  Bekijken  

Kleiwegkwartier

Vrouw Romein (Plaats Lommerrijk) (foto: 1890)

  Bekijken  

Kleiwegkwartier

IJspret op de Bergse Achterplas bij Plaats Lommerrijk (ca. 1934)

  Bekijken  

Kleiwegkwartier

Theetuin "Zomerlust", Straatweg, met taxi's van RAVERO

  Bekijken