Natuurzwembad "'t Zwarte Plasje"

(anno 1914)

Natuurzwembad "'t Zwarte Plasje" aan de Oude Raadhuislaan 154 in Hillegersberg is het oudste natuurzwembad van de Randstad. Aanvankelijk was het water niet geschikt als zwemwater. Met behulp van zwemlustige jongens werd een deel van de heuvel afgegraven en werd het water afvalvrij gemaakt. Er kon veilig gezwommen worden. De Sport Vereniging Hillegersberg (SVH) werd op 20 juli 1914 opgericht door een groep van ruim 50 Rotterdamse burgers. In 1926 is de Waterpolovereniging SVH voortgekomen uit 't Zwarte Plasje. 

Het Zwarte Plasje is bijna 100 meter lang en bevat 10 miljoen liter natuurzuiver water. Er zijn duikplanken en er is een glijbaan. In een 50cm diep kunnen kinderen spelen die nog geen diploma hebben. Rondom een ligweide staan bomen. Ook is er een mogelijkheid om drinken en eten te bestellen.

In 1921 koopt de heer Henri Polak het Zwarte Plasje" en omliggende terreinen en verhuurt het aan SVH. Het bad is sinds 1954 eigendom van SVH. Het bad is open van half mei tot september. Bij het 100-jarig bestaan in 2014 schreef Chris Mast een boek over de geschiedenis van het bad.