Natuurzwembad ''t Zwarte Plasje'

(anno 1914)

Reeds op een kaart uit 1830 is Het Zwarte Plasje waarneembaar. Kort daarvoor was het gebied nog land. Toen de Kerkstraat moest worden opgehoogdwerd een deel van land uitgegraven waardoor een drassig bplasje ontstond: Het Zwarte Plasje. Dat water niet geschikt als zwemwater. In de loop van de jaren is de veenkoek bezonken, er ontstonden kleine wellen die het water langzaam zuiverden. Rond 1905 lieten J. Iburg en W.A.M. Korink een houten keet bij het water plaatsen: een kleedkamertje die het begin van de latere zewminrichting vormde. Er kon veilig gezwommen worden. In 1910 werd een badmeester aangesteld, de 72-jarige heer C. Kamps.

Natuurzwembad 't Zwarte Plasje aan de Oude Raadhuislaan 154 in Hillegersberg is het oudste natuurzwembad van de Randstad. De Sport Vereniging Hillegersberg (SVH) werd op 20 juli 1914 opgericht door een groep van ruim 50 Rotterdamse burgers.

Vanaf het begin was A. (Guus) Tordoir Bzn. (1880-1972) bij 't Zwarte Plasje betrokken. Tordoir schreef veel voor de NRC en werd betrokken bij 'de propaganda voor het Bad' en ook met de sportieve opleiding van de zwemmers. Tordoir was mogelijk degene die  de naam ''t Zwarte Plasje' introduceerde. Tordoir was zeer bevriend met de schilder Herman Bieling met wie hij samen zwom en schaatste. Bieling was ook een actief  bestuurder en waterpoloër bij de SVH. Bieling schreef en tekende in het cluborgaan van de SVH en ontwiep het logo van 't Zwarte Plasje en de SVH: een in cirkel staande otter die in zijn staart bijt. 

In 1915 kwam chef-badmeester Gerrit Bandel in dienst. In 1926 is de Waterpolovereniging SVH voortgekomen uit 't Zwarte Plasje. 

Het Zwarte Plasje is bijna 100 meter lang en bevat 10 miljoen liter natuurzuiver water. Er zijn duikplanken en er is een glijbaan. In een 50 cm diep kunnen kinderen spelen die nog geen diploma hebben. Rondom een ligweide staan bomen. Ook is er een mogelijkheid om drinken en eten te bestellen.

In 1921 koopt Henri Polak 't Zwarte Plasje en omliggende terreinen en verhuurt het aan SVH. Sinds 1941 werden er schoolzwemwedstrijden gehouden. In 1952 werd een kleuterbad aangelegd en een zonneweide. Het bad is sinds 1954 eigendom van SVH. Het bad is open van half mei tot september.

Bij het 100-jarig bestaan in 2014 schreef Chris Mast een boek over de geschiedenis van het bad.

1920 't Zwarte Plasje ets Bieling 25x16 Tordoir k

't Zwarte Plasje

ca. 1920 Ets Bieling, gesigneerd aan A. Tordoir 

  Bekijken  
1939 Penning erelidmaatschap Tordoir k

S.V.H.

1939 Penning ontworpen door Bieling, gemaakt voor A. Tordoir Bzn. voor zijn erelidmaatschap SVH

  Bekijken