Marius Johannes Richters (1878 - 1955)

Marius Johannes Richters (1878 - 1955), was een Hillegersbergs schilder, tekenaar, graficus en glazenier. Hij werd opgeleid aan de Rotterdamse academie voor beeldende kunst. Hij schilderde in en rond Rotterdam haven- en straattaferelen, feesten bij lamplicht, pittoreske marktscènes en polderlandschappen.  Aanvankelijk woondeRichters in Rotterdam, vlak voor de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich in Hillegersberg.

Richters was medeoprichter van de kunstenaarsgroep De Branding, ook was hij lid van de kunstenaarsvereniging R 33. Hij behoorde tot de schilders die in 1918 de opdracht kregen om wandschilderingen voor de Rotterdamse raadzaal te maken.  In de raadzaal van het stadhuis van Rotterdam hangen verschillende van zijn schilderijen.

Als graficus maakte Richters stadsgezichten, haventaferelen en religieuze prenten, ook tekende hij onder andere politieke prenten. Kort voor het bombardement van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog maakte Richters een panoramatekening van de stad Rotterdam vanaf de toren van het stadhuis. Als glazenier maakt hij gebrandschilderde ramen voor de Zuiderkerk maar die zijn bij het bombardement verloren gegaan. Werk van Richters is te vinden in het Museum Boijmans Van Beuningen. Tentoonstellingen van Richters vonden plaats in o.a het Stedelijke Museum van Amsterdam (1923, 1938, 1957), Museum Boijmans Van Beuningen (1948, 1961), het Gemeentemuseum van den Haag (1964), het Van Gogh Museum (1978) en het Schielandhuis in Rotterdam (2005).

Richters verhuisde in 1931 van het Prinsenhoofd naar Huize 'Bergsteijn', Grindweg 13. Daar woonde het gezin tot 1936 en verhuisde iets verderop in Hillegersberg, naar de Maarten Dijkshoornlaan. Na paar jaar kwam hij terug op de Grindweg: Grindweg 19. Hij schilderde ook in de omgeving van zijn huis op de Grindweg en had daar ook zijn atelier. Hillegersbergs werk van Richters is o.a. in het Chabot Museum Rotterdam. Zijn zoon Johannes (Han) Richters was beeldhouwer. Han werkte ook enige tijd in een schuur achter het huis aan de Grindweg. Zijn dochter Ietske Richters, zij tekende en schilderde, woonde aan de Grindweg 19 tot het pand onbewoonbaar werd verklaard; in de jaren '90 verhuisde zij naar de Ligusterweg in Schiebroek. Marius Richters overleed in 1955 en werd begraven op het kerkhof van de Hillegondakerk in Hillegersberg.

Voor foto's van werk van Marius Richters in Hillegersberg zie: Marius Richters (foto's)