Gerrit Willem van Yperen

(1882-1955)

Gerrit Willem van Yperen is geboren op 14 januari 1882 in Hillegersberg. Hij kreeg zijn opleiding op de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. 

Van Yperen tekende, schilderde, maakte aquarellen en etste. Hij maakte portretten, nauwkeurig uitgewerkte stads- en dorpsgezichten, stillevens en landschappen. Hij was o.a. lid van de Rotterdamse Kunstenaars Sociëteit. In zijn jonge jaren signeerde hij met een IJ. Hij overleed op 23 augustus 1955 in Barbados.

Gerrit (Gé) van Yperen, wereldburger

Gerrit Willem van Yperen, geboren en getogen Hillegersbergenaar. De huizen van zijn familie in Hillegersberg bleven zijn thuisbasis. Van Yperen reisde graag en veel. Vooral Zuid-Frankrijk trok hem zeer, hij heeft daar ook veel werk gemaakt. Van Yperen had ook zijn atelier in Parijs, Brussel en de omgeving van Cannes. Hij had verschillende solotentoonstellingen, o.a. bij Huize Van Hasselt aan de Schiedamsesingel in Rotterdam en Kunstzaal Van Lier op het Rokin in Amsterdam. In 1933 verhuisde hij naar Amsterdam, in 1948 vertrok hij naar Suriname, vanaf 1950 verbleef hij in Barbados en de Bermuda's. In 1952 exposeerde hij in Trinidad, in 1955 overleed hij in Barbados.

Gerrit Willem van Yperen is achterkleinzoon van de bekende Hillegersbergse schoolmeester Willem van den Hoonaard en is de oom van een andere achterkleinzoon van Willem van den Hoonaard: de Hillegersbergse edelsmid Siem van den Hoonaard.