Lezingen archief

Lezing door Jurrien Moree over Archeologie in Hillegersberg

27 september 2021

Op maandag 27 september hield Jurrien Moree van Archeologie Rotterdam (voorheen: BOOR) in de Hillegondakerk een lezing over de archeologie in Hillegersberg.

In de donk van Hillegersberg zijn verschillende vondsten gedaan die wel zijn beschreven, maar niet alle zijn bewaard. Naar analogie van opgravingen elders, o.a. in Bergschenhoek en Terbregge, werd een goed beeld geschetst van de lange bewoningsgeschiedenis op en rond de donk.

Lezing/ Boekpresentatie
"Siem van den Hoonaard"

3 februari 2020

De "Van den Hoonaardlezing" is 2020 gehouden door  Frans van Duijn over zijn nieuw verschenen boek over Siem van den Hoonaard (1900-1938).

Siem van den Hoonaard was een bekende edelsmid uit Hillegersberg. Hij was de achterkleinzoon van Willemvan den Hoonaard.

Na afloop was gelegenheid tot signeren.

Lezing/ Boekpresentatie
"Een eeuw Kleiwegkwartier"

1 oktober 2019

Henk Koetsveld hield op dinsdag 1 oktober om 20.00 uur een lezing in boekhandel Maximus over zijn boek "Een eeuw Kleiwegkwartier".

Hij besprak de drie kernthema's: de gebouwde omgeving, de bevolking en bestuur.

Er was ook gelegenheid het nieuwe boek te kopen en te laten signeren.

Lezing door Frans van Vliet over de Hillegondakerk

17 juni 2019

Op maandag 17 juni hield Frans van Vliet in de Hillegondakerk een lezing over de geschiedenis van de Hillegondakerk.

De koster Frans van Vliet vertelde ook over het ontstaan van de donk en van 'het kasteel'.

Voor en na de lezing waren er rondleidingen in de kerk en op de begraafplaats, verzorgd door Jaco Groenewoud.

Lezing door Marius Heijenk over Willem van Hildegaersberch 

4 februari 2019

Op maandag 4 februari 2019 hield Marius Heijenk bij Boekhandel Maximus de jaarlijkse “Van den Hoonaardlezing” over Willem van Hildegaersberch (circa 1350 - circa 1408), een groot dichter en sprookspreker geboren te Hillegersberg.

Heijenk ging ook in op verschillende gedichten die van Willem bewaard zijn gebleven en plaatste deze tegen de achtergrond van de tijd waarin hij leefde.

Lezing/ Boekpresentatie "En voor mij een fles Sunrise..."

11 december 2018

Op dinsdag 11 december 2018 presenteerden Stichting Histories Hillegersberg en Boekhandel Maximus de het nieuwe boek "En voor mij een fles Sunrise...". Sprekers waren: de auteur Marcel Hendriks, de laatste werknemer van de fabriek die van 1938-1978 in Hillegersberg en Schiebroek stond Jan Hendriks en Jan Cees van Duin, o.a. de auteur van het boek "Bouwers & bottelaars", waar dit nieuwe boek een vervolg op is.

Lezing door Jan-Willem Tol over familiebedrijf Slagerij Tol

5 juni 2018

Op dinsdag 5 juni 2018 hield Jan-Willem Tol een lezing houden over 'zijn' familiebedrijf Slagerij Tol, meer dan 100 jaar in Hillegersberg, een bedrijf dat is  onderscheiden als "Hofleverancier".

Meer lezen

Lezing Kleiweg 270, Sunrise en Tim's Limonadefabriek

16 mei 2018

Op 16 mei 2018 organiseerde de VSW een bijeenkomst o.a. met lezingen over het pand dat een schildje kreeg in 2018 (Kleiweg 270) en over de Hillegersbergse (en Schiebroekse) limonadefabrieken Sunrise en Tims (Royal Club).

Meer lezen

Lezing: Carlier voor Kunst en Kunstenaar

5 februari 2018

Op maandag 5 februari 2018 vond de 'historische' lezing in het kader van de jaarlijkse Willem van den Hoonaardlezing plaats. De lezing van 2018 ging over: Carlier voor Kunst en Kunstenaar. De Hillegerbergse aquarellist Dick Carlier vertelde over zijn kunstzinnige familie.

Meer lezen

Lezing door Jan Cees van Duin ovewr leven en werk van Herman Bieling

28 november 2017

Op dinsdag 28 november 2017 hield Jan Cees van Duin een lezing houden over zijn toen onlangs uitgekomen boek over het leven en werk Herman Bieling. Dit boek is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Histories Hillegersberg. De lezing vond plaats bij boekhandel Maximus.

Meer lezen

Lezing Peter Brusse: "Onder de mensen"

8 juni 2017

Op 8 juni 2017 heeft Peter Brusse bij boekhandel Maximus een lezing houden over zijn boek "Onder de mensen". Het boek gaat over zijn vader, de journalistieke pionier M.J. Brusse (1873-1941). M.J. Brusse woonde een groot deel van zijn leven in Hillegersberg. Hij schreef vooral over de armoede en ellende van zijn tijd. Zijn rapportages in de NRC leidden tot Kamervragen, wetswijzigingen en enquêtes. Boefje, zijn bekendste boek, werd bewerkt tot toneelstuk en werd met succes verfilmd.

Bekijken

Extra lezing door J.C. van Duin over "Bouwers en Bottelaars"

29 april 2017

Op zaterdag 29 april 2017 hield Jan Cees van Duin bij boekhandel Maximus ten tweeden male een lezing over zijn enkele maanden geleden verschenen boek "Bouwers en Bottelaars". Info: zie hier onder bij 12 december 2016.

Meer lezen

Jaarlijkse Van den Hoonaard lezing door Monique Chabot

6 februari 2017

Op maandag 6 februari 2017 werd de jaarlijkse Van den Hoonaardlezing gehouden door Monique Chabot onder de titel "De broers Chabot. Een familieverhaal.". Hoe uit een arm Brabants arbeidersgezin met zes kinderen twee beeldend kunstenaars voortkwamen: Henk (1894-1949) en Wim (1907-1977). Henk woonde en werkte lange tijd nabij Hillegersberg: in 1934 vestigde hij zich aan de Rotte in Bergschenhoek. Henk en Wim hebben verschillende werken gemaakt met Hillegersberg als onderwerp.

Meer lezen

Lezing door Liesbeth van der Zeeuw over Ludolf de Jongh

6 oktober 2016

Op 6 oktober 2016 heeft mw. Liesbeth van der Zeeuw (Museum Rotterdam) bij boekhandel Maximus een lezing verzorgd over Ludolf de Jongh.

Ludolf de Jongh (geboren in Overschie in 1616, overleden in Hillegersberg in 1679) was niet alleen Schout van Hillegersberg (vanaf 1665), maar ook zeer verdienstelijk kunstschilder.

Een schout was een soort burgemeester, maar hij had ook justitiële taken als openbaar aanklager en hoofd van het opsporingsapparaat (politie).

De Jongh behoorde als schilder tot de Hollandse School. Hij was leerling van o.a. Cornelis Safleven. Rond 1650 was hij één van de meest toonaangevende schilders van Rotterdam.

Meer lezen

2e Willem van den Hoonaard lezing door Seen van der Plas

1 februari 2016

Op maandag 1 februari 2016 vond in boekhandel Maximus de 2e "Willem van den Hoonaard-lezing" plaats. De heer Seen van der Plas hield een lezing over zijn vader Adriaan van der Plas. Adrianus Marie van der Plas (1899-1974) was een Rotterdams kunstenaar, nauw verbonden aan Hillegersberg. Hij trok ook veel op met zijn goede vriend Hendrik Chabot. Portretkunst, glas-in-lood, plaquettes en beelden. Ook maakte hij veel monumentale kunst waarbij de katholieke kerk opdrachtgever was. Zo is er werk van hem in de Christus Koningkerk in Hillegersberg (de Piéta en twee portretten van pastors). Een bekend werk van zijn hand is het schilderij van Koningin Juliana in de B&W-kamer op het stadhuis van Rotterdam.

Meer lezen

Lezing door Anton Stapelkamp over  "de opheffing van Hillegersberg en Schiebroek"

8 april tot 2 september 2016

Anton Stapelkamp hield op vrijdag 1 juli 2016 een lezing over de opheffing van Hillegersberg en Schiebroek. Daarbij ging hij in op de ontstaansgeschiedenis van het dorp en van de voormalige gemeenten Hillegersberg en Schiebroek.

Meer lezen

Lezing door Bob Assink over "Hillegersberg in de Tweede Wereldoorlog"

6 mei 2015

Op 6 mei 2015 organiseerde de Stichting Histories Hillegerberg de lezing "Hillegersberg in de Tweede Wereldoorlog", door Bob Assink in boekhandel Maximus, Bergse Dorpsstraat 122. 

Meer lezen

Eerste Willem van den Hoonaard lezing door Roelof Vennik

2 februari 2015

Op de eerste maandag van februari is een jaarlijkse cyclus lezingen gestart met de naam "Willem van den Hoonaardlezing". Deze dag is gekozen omdat de eerste lesdag van Willem van den Hoonaard in Hillegersberg begon op de eerste maandag in 1813. Op 2 februari 2015 heeft de heer Roelof Vennik, schrijver van het boek "De geschiedenis van Hillegersberg", de eerste lezing gehouden. Ook is de eerste "Willem van den Hoonaard oorkonde" uitgereikt. De heer Vennik kreeg deze vanwege het zo toegankelijk en 'verantwoord' vastleggen van de geschiedenis van Hillegersberg.

Meer lezen

Uitreiking Cultuurprijs 2014

30 oktober 2014

Op 30 oktober 2014 is de Cultuurprijs 2014 van Hillegersberg-Schiebroek uitgereikt. De Stichting Histories Hillegersberg heeft hieraan deelgenomen met een inzending voor het ontwerpen van een jaarlijks uit te reiken "Willem van den Hoonaardpenning".

Meer lezen

Onthulling "Willem van den Hoonaard Zaal" 

30 september 2014

Op 30 september 2014 heeft een bijeenkomst plaatsgevonden rond Willem van den Hoonaard (1788-1862), onderwijzer, schrijver en pedagoog te Hillegersberg, in het gebouw van de gebiedscommissie (Argonautenweg 23) bij de onthulling van het naambord bij de grote vergaderzaal, de "Willem van den Hoonaardzaal".

Meer lezen

Aandacht voor 100 jaar natuurzwemmen in "Het Zwarte Plasje"

juli 2014

In juli 2014 is aandacht besteed aan het feit dat het Natuurzwembad "Het Zwarte Plasje" al bestaat sinds 1914, precies 100 jaar! Het zwembad ligt mooi besloten omringd door bomen. Verschillende generaties Hillegebergenaars hebben hier 
leren zwemmen.

Bekijken

Viering 4e Midzomeravond in Plaswijckpark

21 juni 2014

Op 21 juni 2014 werd in het Plaswijckpark voor het 4e achtereenvolgende jaar Midzomeravond 'gevierd'. De Stichting Histories Hillegersberg organiseerde dit Hillegersbergs-Schiebroekse buurtfestival weer in nauwe samenwerking met de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam), Dock Welzijnsorganisatie en de Cultuurscout Hillegersberg-Schiebroek. Vanaf 19.00 uur was er volop muziek, dans en waren er verschillende kunstkramen in het Plaswijckpark. De avond werd afgesloten met een grandioos vuurwerk. Voor enkele beelden van de in 2013 gehouden Midzomeravond

Bekijken

Conservering van het grafmonument van Marius Richters

23 mei 2014

Op 23 mei 2014 is het resultaat van de conservering van het grafmonument van Marius Richters, een op initiatiefvan de Stichting Histories Hillegersberg, getoond. Marius Richters was een Hillegersbergs kunstenaar, hij is in 1955 overleden. Er is die avond o.a. gesproken door Liesbeth van der Zeeuw, de auteur van het in 2005 verschenen boek dat het leven en werk van Marius Richters uitvoerig beschrijft. Ook Jantje Steenhuis, directeur van het Stadsarchief Rotterdam, heeft haar medewerking aan deze avond verleend. Verschillend werk van Marius Richters was in de Hillegondakerk te bezichtigen.

Bekijken