Lezingen

2024 Kerkhof Hillegonda 4 k

Lezing 14 oktober 2024:
Openbaar vervoer in Hillegersberg en Schiebroek: al vanaf de 19e eeuw 

John Krijgsman zal spreken en beelden vertonen over de paardentram in Hillegersberg vanaf 1882. En over de TOD, de Terbregsche Omnibus Dienst (ook wel: Tot Onze Droefenis) in 1924. En ook over de Hofpleinlijn en over de komst van tramlijn 5 in Schiebroek in 1969. 
En over veel meer openbaar vervoer in Hillegersberg en Schiebroek in de afgelopen 150 jaar.

John Krijgsman is vrijwilliger bij het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum aan de Kootsekade (voorheen RoMeO).

Datum: 14 oktober 2024
Plaats: Hillegondakerk
Programma:
19.30 uur inloop
20.00 uur lezing
21.00 uur napraten
Toegang: gratis
Aanmelding: graag, maar niet noodzakelijk 

  LEZINGEN ARCHIEF  

Exposities

Hal gebiedskantoor
Vanaf 18 december 2023 is in de hal van het gebiedskantoor Hillegersberg-Schiebroek, Argonautenweg 23, een kleine expositie met foto's van de zeven kerken van Schiebroek. Voor 1940 was er 'slechts' een NH-kapel aan de Eikenlaan (nu Larikslaan), daarna werden zes kerken gebouwd waarvan er al weer twee zijn afgebroken.

Bezoekersruimte gebiedskantoor
In de bezoekersruimte van het gebiedskantoor Hillegersberg-Schiebroek is een permanente expositie in een drietal vitrines van historisch materiaal van Hillegersberg en Terbregge.

Huis van de wijk Arcadia
In Plaza Arcadia, het restaurant van het 'Huis van de wijk' Laurens Arcadia, Apollostraat 207-213, Rotterdam staat een SHHS-vitrine met voorwerpen uit oud-Hillegersberg. Er een de foto-expositie overin de jaren '50 de nieuwbouw van woningen en winkels van de wijk 110-Morgen.

Huis van de wijk Teldersweg 237
In het 'Teldershuis' in Schiebroek staat een SHHS-vitrine met enkele voorwerpen en documenten uit Schiebroek.

  EXPOSITIES ARCHIEF  

Rondleidingen

2023 Flyer Dorpswandeling jpg k

Rondleidingen te boeken
SHHS organiseert rondleidingen door historisch Hillegersberg,
historisch Schiebroek en het bedrijventerrein Schiebroek. SHHS zoekt daarbij samenwerking met Het Gilde, DOCK en Gro-up buurtwerk. De lengte van de route, de te bezoeken locaties en de data kunnen op verzoek worden ingevuld, neem contact op voor nadere informatie.

Rondleiding Historisch Schiebroek
Op 21 juni 2023 organiseerde SHHS een rondleiding door
historische Schiebroek (ca. 2 uur). Bijzondere locaties: Begraafplaats Schiebroek (1904), Raadhuis Schiebroek (1930) en de Molendriegang.

Rondleiding Historisch Hillegersberg
Een rondleiding door
historisch Hillegersberg is in voorbereiding. Bijzondere locaties: Bergse Dorpsstraat, Kerkstraat, Straatweg, Hillegondakerk en 'kasteel'ruïne, Bergse Plassen.

Rondleiding Bedrijventerrein Schiebroek
Een rondleiding waarbij bijzondere ambachtelijke bedrijven en waarbij het Sunrise limonademuseum centraal staan, kan bij SHHS worden aangevraagd.

BOEKEN TE KOOP