
Kern en Plassen
LO (later: ULO) Dorpsschool, (Bergse) Dorpsstraat (H. Wesstra 1885, afgebroken in 1957 na brand)
Het mensenleven in Nederland verliep lang steriotiep: de eerste 15 jaren van het leven waren de kinder- en schooljaren, daarna gingen de jongens en meisjes aan het werk. De meisjes veelal in de verzorgende beroepen of als dienstbode, dit ook ter voorbereiding op het huwelijk. Getrouwde vrouwen hadden vooral als taak het opvoeden van kinderen. De mannen werken en zorgen zo voor inkomen voor het gezien. Werken in lange werkdagen, vaak ook zes dagen per week. Zondag was een vrije dag, zij het dat de kerkgang één of tweemaal op die zondag plaatsvond.
Het leven bestond eigenlijk uit 'slechts' vier elementen: school, gezin, werk en kerk. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde veel. De arbeidstijden werden aangepast, de vrije zaterdag kwam. Er kwam meer aandacht voor scholing, ook kinderen uit het middenklasse milieu gingen studeren. Vandaag de dag, met de ontkerkelijking, de emancipatie en de vestiging van mensen met een buitenlandse achtergrond functioneert de maatschappij totaal anders.
In Hillegersberg en Schiebroek was dit allemaal niet anders. Uitgebreide informatie over oude, nieuwe hergebruikte en soms ook verdwenen schoolgebouwen van Hillegersberg, Schiebroek en Terbregge is te vinden in het boek "Dit is mijn school", een uitgave van VSW (2015). Hierna komen -in aanvulling op dit boek- enkele oude foto's van scholen in ons gebied.
LO (later: ULO) Dorpsschool, (Bergse) Dorpsstraat (H. Wesstra 1885, afgebroken in 1957 na brand)
Emmschool (onderwijzend personeel 1951/1952, vlnr: hr. Nieuwdorp, hr. Prins, mej. Van Houten, mej. Franker, hr. Zoutewelle, hr. Zaanen)
PC Wilhelminaschool (nu dependance van de Tarciciusschool), Margrietstraat 15 (L.N. Krijgsman jr, 1924)
OLS en ULO Julianaschool (nu Daltonschool De Bergse Zonnebloem), Julianastraat (thans: Prinses Margrietlaan) 4-8 (L.N. Krijgsman jr, 1921-1927)
OLS (thans: Openbare Dalton School) De Bergse Zonneboem, Electroweg 18-20 (1928)
RK Sint Liduinaschool voor jongens, Burg. Le Fèvre de Montignylaan 13 (J. van Teefelen 1926)
OLS Jacob Maris (thans: Openbare Montessorischool), Jacob Marisplein 9 (Van Goor 1931)
PC Da Costaschool (thans: De Regenboog), Erasmussingel 120 (L.N. Krijgsman jr. 1932)
OLS Dorpsschool met onderwijzerswoning, Ommoordseweg 1-3/ Terbregseweg 59 (1883, foto voor 1927)
Argonautenweg 55
Caland-Lyceum, Paviljoenbouw 1957-1962 (F.J. Gouwetor m.m.v. P. Mulder)