In het huidige en in het oude Hillegersberg en Schiebroek zijn of waren nauwelijks bedrijven of instellingen die honderden mensen werk verschaffen. In vroegere jaren was er werk op de boerderijen, in de middenstand, bij de lokale overheid en in de bouw, de zorg, het onderwijs en in de dienstverlening. En natuurlijk in het turfsteken. Een industriële activiteit van vroeger was het met een molen malen van diverse producten.
Een grote werkgever is nu het Sint Franciscus Gasthuis. Het Plaswijckpark is een regionaal belangrijk attractiepark. Er is midden- en kleinbedrijf: zzp'ers, eenmanszaken, kleine kantoren, bedrijfjes, horeca en winkels en een paar grotere zaken. Een beperkt aantal ambtenaren werkt in en voor Hillegersberg en Schiebroek. In kleinere en grotere onderwijsinstellingen zijn relatief veel mensen aan het werk. Er is een drietal bedrijventerreinen waar industrieel werk wordt gedaan: Bedrijventerrein Schiebroek, bedrijventerrein Ceintuurbaan en bedrijventerrein Frobenhof.
Veel inwoners gaan voor hun werk naar Rotterdam of naar de regio Den Haag die ook goed per openbaar vervoer bereikbaar is: metrolijn E.
Op afzonderlijke pagina's staan oude foto's straatbeelden en van individuele bouwwerken, enerzijds van bestaande monumenten (rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en monumentwaardige panden) anderzijds van bestaande en niet meer bestaande historische gebouwen. Op andere pagina's staan scans en foto's van historische kaarten, documenten, prenten, gebeurtenissen, verkeer en vervoer, recreatie, scholen, kerken, mensen van aanzien en voorwerpen en curiosa.
Kleiweg 15, Aurore-winkel (boter en melk), door geheel Hillegersberg per handkar rondgebracht "op elk gewenst uur" (foto: 1935)
Adriaan van Matenesselaan 13, bijkantoor Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf Rotterdam
Prinsemolenpad( anno 1648), Watermolen "De Prinsemolen" (schilderij van L.M. Molendijk, 1942 )
Molen de Korenbloem (anno 1756) aan de Molenwerf, brand in 1886, hersteld, afgebroken in 1930
Kootschekade, ca. 1890 Oliemolen "De Koot" (stond tot ca. 1095 aan de Rotte)
Kootschekade, ca. 1890 Oliemolen De Koot (afbeelding op kaart van A.W. Cossee, 1938)
Berglaan (nu: Borchsatelaan) 61, filiaal van de RMI (Rotterdamse MelkInrichting)
Terbregge Hulppostkantoor Bergse Linker Rottekade met Steef Koedam en M. van Woorddrager, foto Carel Kramer
Terbregse Rechter Rottekade 91, korenmolen "De vier Winden" anno 1776 (foto: 1900)