Hillegersbergsche Houthandel

De Hillegersbergsche Houthandel (HHH) is opgericht in 1921 door Huibert van de Stadt en Johan Hendrik van der Sloot. Het bedrijf werd voortgezet door hun zoons. In augustus 1980 is Johan van de Stadt alleen doorgegaan met de HHH.

De HHH was gevestigd op de Bergse Rechter Rottekade 40, aan de Rotte, tussen de Pr. Margrietlaan en de Pr. Bernardkade. 

Aanvankelijk hield de HHH zich bezig met het importeren en verhandelen van grenen- en vurenhout uit Skandinavië en Rusland. Het hout kon per schip voor de wal komen. Het hout werd vervolgens handmatig op lorries gezet en zo de werf op gereden (rails). Later werden coasters uit Skandinavië gelost aan de Aelbrechtskade en per auto vervoerd naar Hilllegersberg. Voor de Tweede Wereldoorlog werd veel hout ongedroogd aangevoerd. Het hout werd op het terrein van de HHH op lattenstapels te drogen gelegd. Na 1945 werd het hout in pakketten, gedroogd en wel aangevoerd.

In de jaren ’60 kwam ook de vraag naar plaatmateriaal en kant-en-klare produkten. In 1972 werd het besluit genomen tot overkapping van opslagruimte. Dit werd gerealiseerd middels een staalconstructie. Op 19 augustus 1977 werd de eerste paal geslagen voor de laatste overkapping, De kosten van de overkapping waren f. 500.000. Er was toen meer dan 5.000 m2 overdekte opslagruimte. Er waren rond die tijd ca. 25 mensen bij de HHH in dienst. Op 30 januari 1978 was een Open Dag georganiseerd voor omwonenden en voor de klanten en leveranciers.

Johan van de Stadt werd in 1987 ernstig ziek en deed zijn bedrijf over aan 'Houtimport Kuhn" te Bloemendaal. Dit bedrijf zette de HHH voort onder de oorspronkelijke naam. Kuhn was ook eigenaar van de gerenommeerde houthandel Abraham van Stolk. Toen bij van Stolk brand was uitgebroken huisden beide bedrijven op het terrein aan de Rotte. In 1992/3 betrok het gezamenlijke bedrijf een nieuwe vestiging aan de Abraham van Stolkweg. Weer later werd het onderdeel HHH verkocht aan Jongeneel BV en werd gevestigd in Capelle aan den IJssel. Aldaar was dus de HHH nog lange tijd onder die naam gevestigd, maar in hout deed het bedrijf niet meer, het ging uitsluitend om gevelbekleding.  In mei/ juni 2001 werden de panden gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Op deze plek wonen nu mensen op het adres- heel toepaaselijk- Houthandelhof.

Het bedrijf heet nu "Hillegersbergsche Gevelproducten". En is nog steeds gevestigd in Capelle aan den IJssel.

Projectnaam

De HHH in het Kleiwegkwartier

Projectnaam

Houttransport voor de HHH over de Rotte

Projectnaam

De Hillegersbergsche Hout Handel

Projectnaam

Rails voor de lorrie van de HHH

Projectnaam

Opslag van hout op het terrein van de HHH

Bekijken

Projectnaam

Transport met de lorrie van de HHH

Projectnaam

In de hal van de HHH, met lorrie

Projectnaam

Aan het werk in de hal van de HHH

Projectnaam

Directeur Van de Stadt op kantoor van de HHH

Projectnaam

2001 Sloop van de panden van de voormalige HHH

Projectnaam

2001 Sloop van de panden van de voormalige HHH

Projectnaam

2001 Sloop van de panden van de voormalige HHH