Hillegersbergsche Houthandel

De Hillegersbergsche Houthandel is opgericht in 1921 door Huibert van de Stadt en Johan Hendrik van der Sloot. Het bedrijf werd voortgezet door hun zoons. In augustus 1980 is Johan van de Stadt alleen doorgegaan met de Hillegersbergsche Houthandel. De Hillegersbergsche Houthandel was gevestigd op de Bergse Rechter Rottekade 40, aan de Rotte, tussen de Prinses Margrietlaan en de Prins Bernardkade. De ligging aan het water was nodig voor het laden en lossen van hout. Er was een kantoorruimte, een hal, enkele houten overkappingen en opslagruimte buiten.

Aanvankelijk hield de Hillegersbergsche Houthandel zich bezig met het importeren en verhandelen van grenen- en vurenhout uit Scandinavië en Rusland. Het hout kwam per schip voor de wal en werd vervolgens handmatig op lorries gezet. De lorries gingen over rails zo de werf op. Later kwamen de schepen niet altijd naar Hillegersberg; de coasters uit Scandinavië werden gelost aan de Aelbrechtskade en per auto naar Hillegersberg vervoerd. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd veel hout ongedroogd aangevoerd. Het hout werd dan op het terrein van de Hillegersbergsche Houthandel op lattenstapels te drogen gelegd. Na 1945 werd het hout in pakketten, gedroogd en wel aangevoerd.

In de jaren ’60 was er ook vraag naar plaatmateriaal en kant-en-klare producten. Dat ging de Hillegersbergsche Houthandel ook leveren. Er werd in rap tempo gemechaniseerd. Voor de telkens toenemende hoeveelheid verschillende producten was nieuwe stellingruimte nodig. In 1972 werd het besluit genomen tot overkapping van opslagruimte. Dit werd gerealiseerd middels een staalconstructie. Op 19 augustus 1977 werd de eerste paal geslagen voor de laatste overkapping, De kosten van de overkapping waren f. 500.000. Er was toen meer dan 5.000 m2 overdekte opslagruimte. Er waren rond die tijd ca. 25 mensen bij de Hillegersbergsche Houthandel in dienst. Het bedrijf was uitgegroeid tot een groter regionaal bedrijf. Op 30 januari 1978 was er een open dag voor omwonenden, klanten en leveranciers.

Johan van de Stadt werd in 1987 ernstig ziek en deed zijn bedrijf over aan 'Houtimport Kuhn" te Bloemendaal. Dit bedrijf zette de Hillegersbergsche Houthandel voort onder de oorspronkelijke naam. Kuhn was ook eigenaar van de gerenommeerde houthandel Abraham van Stolk. Nadat bij van Stolk brand was uitgebroken verhuisde dat bedrijf ook naar het terrein aan de Rotte. In 1992/3 verliet het gezamenlijke bedrijf uit Hillegersberg naar een nieuwe vestiging aan de Abraham van Stolkweg.

Weer later werd het onderdeel Hillegersbergsche Houthandel verkocht aan Jongeneel B.V. De Hillegersbergsche Houthandel werd gevestigd in Capelle aan den IJssel. Het bedrijf bleef nog lange tijd onder die naam bestaan, maar het was noch Hillegerbergs, noch een houthandel. Het bedrijf verzorgde gevelbekleding. Het bedrijf heet nu "Hillegersbergsche Gevelproducten". En is nog steeds gevestigd in Capelle aan den IJssel.

In mei/ juni 2001 werden de voormalige panden van Hillegersbergsche Houthandel aan de Rotte gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Op deze plek staan nu gerieflijke appartementen. Het adres is- heel toepasselijk- Houthandelhof.

Projectnaam

De Hillegersbergsche Houthandel in het Kleiwegkwartier

Projectnaam

Houttransport  over de Rotte

Projectnaam

De  entree van de Hillegersbergsche Houthandel

Projectnaam

Rails voor de lorrie 

Projectnaam

Opslag van hout op het terrein 

Bekijken

Projectnaam

Transport met de lorrie 

Projectnaam

In de hal v,met lorrie

Projectnaam

Aan het werk in de hal 

Projectnaam

Directeur Van de Stadt op kantoor 

Projectnaam

2001 Sloop van de panden van de voormalige vestiging van de Hillegersbergsche Houthandel

Projectnaam

2001 Sloop van de panden van de voormalige vestiging van de Hillegersbergsche Houthandel

Projectnaam

2001 Sloop van de panden van de voormalige vestiging van de Hillegersbergsche Houthandel

Projectnaam

Foto van 2020 Houthandelhof. Appartementen aan de Rotte op de voormalige vestiging van de Hillegersbergsche Houthandel