Publicaties te koop

Overzicht van te bestellen boekpublicaties met betrekking tot Hillegersberg en Schiebroek. n.b.: voor overige boeken en voor films en muziek: zie bibliotheek

Hillegersberg Schiebroek Tijdens de wederopbouw van Nederland 1941-1981

Henk Koetsveld en Jan Cees van Duin – Uitgave Stichting Historisch Hillegersberg Schiebroek, Rotterdam (november 2024)

Op 1 augustus 1941 werden Hillegersberg en Schiebroek geannexeerd door Rotterdam. Direct na de oorlog worden ook deze wijken aangewezen waar gebouwd gaat worden voor vele dakloos geworden Rotterdammers. Schiebroek en 110-Morgen worden wederopbouwwijken, ook zijn er plannen voor het Molenlaankwartier. In het boek wordt de bouw van de verschillende wijken beschreven. Het eindpunt is 1981: de wederopbouw is ten einde, Hillegersberg en Schiebroek worden een deelgemeente en er dient zich een nieuwe culturele en economische tijd aan.

Het boek verschijnt in november 2024. Er is een FOLDER met nadere informatie.
U kunt intekenen op het boek, al dan niet met naamvermelding. 

U kunt inschrijven voor het boek:
De prijs is, excl. verzendkosten € 30, Verzendkosten € 5, Totaal incl. verzendkosten € 35.
De prijs incl. naamvermelding in het boek, excl. verzendkosten € 50, Verzendkosten € 5, Totaal incl. verzendkosten € 55.
De winkelprijs wordt € 35.

GEBRUIK ONDERSTAANDE BUTTONS VOOR INTEKENING

Algemene begraafplaats Schiebroek

Gemeente Rotterdam – Verhaal over de begraafplaats en overledenen die hier hun laatste rustplaats vonden, Rotterdam (2024)

De begraafplaats, op de hoek van de Peppelweg en de Ringdijk, is in 1904 gesticht en werd 52 jaar later, in 1956, gesloten. Van 1953 tot 1956 werden geen nieuwe graven meer uitgegeven en waren enkel bijzettingen in familiegraven mogelijk. Op de begraafplaats liggen 193 mensen begraven. Hoewel op de begraafplaats nooit graven zijn geruimd, zijn slechts van 27 graven de grafstenen behouden.

U kunt het boek downloaden danwel hieronder bestellen:
Het boekje is gratis beschikbaar.
Verzendkosten € 3,50

Pompen of verzakken

Henk Koetsveld – Uitgave Bewonersinitiatief Grondwater op peil (GOP), Rotterdam (2023)

Uitgave ter gelegenheid van vijf jaar actief grondwaterpeilbeheer in het Kleiwegkwartier. Het boek beschrijft de funderingsproblematiek in het Kleiwegkwartier van Hillegersberg. Actief grondwaterpeilbeheer, zoals het plaatsen van een pomp, kan de houten palen beschermen tegen paalrot en kan mogelijk de noodzaak tot funderingsherstel decennia uitstellen.

U kunt het boek hieronder bestellen:
De prijs is, excl. verzendkosten € 15. Verzendkosten € 5.
Totaal incl. verzendkosten € 20.

De vier pleintjes 100 jaar voorkant 210 dpi

De vier pleintjes 100 jaar

Henk Koetsveld – Uitgave VvE Complex Pleinen, Rotterdam (2023)

Uitgave ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van ‘de pleinen’ in Rotterdam Hillegersberg: het Jubileumplein, het Hillegondaplein, het Koekkoekplein en het Bergplein. Over honderd arbeiderswoningen gebouwd door de socialistische bouwvereniging ‘Onze Woning’. En over haar bewoners in de afgelopen honderd jaar. Aanvankelijk alleen konden deze huizen slechts worden gehuurd door mensen die lid waren van de SDAP.

U kunt het boek hieronder bestellen:
De prijs is, excl. verzendkosten € 15. Verzendkosten € 5.
Totaal incl. verzendkosten € 20.

Wonen tussen groen en water

Uitgave VSW, verschenen: 16 november 2022

Ter gelegenheid van het 45-jarige bestaan van de VSW geeft het dit boek, dat gaat over 100 jaar stedenbouw in Hillegersberg-Terbregge en Schiebroek. Het boek bevat 45 korte beschrijvingen over de ontwikkeling van dit stadsdeel en wordt in beeld gebracht door 45 nieuwe foto’s, die zijn gemaakt door de professionele fotografen: Petja Buitendijk, Rob Hilz en Maarten van der Wilt. 

U kunt het boek hieronder bestellen:
De prijs is, excl. verzendkosten, € 24,95. Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 29,95

Kijk op de wijk

Regelmatig werden er artikeltjes geplaatst in de Postiljon over opmerkelijke en bijzondere gebouwen in onze wijk. Veertig korte artikelen leiden u langs veertig interessante plekjes in Hillegersberg, Schiebroek en Terbregge. Als u het boekje uit hebt, loopt u met een andere kijk door de wijk....

U kunt het boek hieronder bestellen: 
De prijs is, excl. verzendkosten, € 5,00; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 10,00

Dit is mijn school

Uitgave i.s.m. VSW, Wil Baghuis, Hans Mani en Jannes Mulder

;In dit fraaie overzichtsboek staan bijna 60 schoolgebouwen in Hillegersberg, Schiebroek en Terbregge beschreven; zij behoren immers tot ons cultureel erfgoed: we zijn er naar school geweest en we brengen er onze kinderen en kleinkinderen naar toe...
Vele typen schoolgebouwen passeren de revue. Van eenvooudig woonhuis, zoals de oudste school in Terbregge, tot de schitterende nieuwbouw van de St. Michëlschool die als een witte villa ligt ingebed in de wijk.

U kunt het boek hieronder bestellen:
De prijs is, excl. verzendkosten, € 12,50; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 17,50

Hillegersberg-Schiebroek van boven bekeken

Teksten van Anton Stapelkamp. Uitgave i.s.m. VSW.

Unieke luchtfoto's van de wijk waarin u woont. Sommige foto's zijn bijna 100 jaar oud waardoor u daadwerkelijk de weilanden ziet liggen waarop uw huis of wijk gebouwd is.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 15,90; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 20,90

Het Geluk van de Rotte

Paul van der Put - Uitgave VSW in 2005

In het boek geeft de schrijver zijn persoonlijke indrukken, gebeurtenissen en ontmoetingen weer tijdens zijn talloze fietstochten langs de Rotte. Daarbij besteedt hij uiteraard ruime aandacht aan de beschrijving van het schitterende landschap, dat zich zo dicht bij de grote stad voor zijn ogen ontrolt.
Het boekje is fraai geïllustreerd met prachtige foto’s die de auteur zelf gemaakt heeft.
Een absolute aanrader voor ieder die zich interesseert voor de directe omgeving van Rotterdam en voor de rivier, waar Rotterdam zijn naam aan te danken heeft.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 5,00; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 10,00

Tempelen en begraven

Uitgave VSW in 2005

Een boekje over de religieuze gebouwen van Hillegersberg-Schiebroek. Er zijn er meer dan u denkt! In totaal telt Hillegersberg-Schiebroek maar liefst achttien religieuze gebouwen, waarvan de Hillegondakerk de meest bekende en in het oog springende is.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 5,00; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 10,00

Van Hildegaersberch gheboren.

door Marius Heijenk en Theo Zijlstra. (Uitgave VSW in 2007)

Op 28 september 2007 heeft de VSW ter gelegenheid van het jubileumjaar van de VSW en tevens ter gelegenheid van het 600e sterfjaar van Willem van Hildegaersberch in 1408 dit boekje uitgegeven.
Het boekje is bedoeld als een eerste kennismaking met het werk van deze middeleeuwse sprookspreker.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 5,00; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 10,00

Opeens vielen we onder de Coolsingel

Hillegersberg, van boerendorp tot stadswijk.

Een boek geschreven door Anton Stapelkamp. In 2008 bestond de deelgemeente 25 jaar. Dat was de aanleiding om aandacht te geven aan de vooroorlogse geschiedenis van Hillegersberg. Vele artikelen in deze uitgave verschenen eerder in de Postiljon, het wijkblad van Hillegersberg en Schiebroek.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 14,90; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 19,90

Gebouwen van Gezag

door Wil Baghuis en Theo Zijlstra

Het boek Gebouwen van Gezag vertelt verhalen en anekdotes over alle Hillegersbergse en Schiebroekse bestuurszetels, door de eeuwen heen. Van de herberg op de Kleiweg tot de villa aan de C.N.A. Looslaan. Iet Heetman en Margot Leeninga blikken terug op hun jaren als ambtenaar.....

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 5,00; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 10,00

Siem van den Hoonaard

door Frans van Duijn (2020)

De Rotterdammer Siem van den Hoonaard (1900-1938) geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse metaalplastiek. Hij was in ons land de eerste beeldhouwer die zijn plastieken opbouwde uit aan elkaar gesmede platen en draden van koper. Zijn onderwerpen kwamen bij voorkeur uit de klassieke mythologie en de Rotterdamse 'roaring twenties', waarvan de plastieken Saxofonist, Negerdans en Filmster de markantste voorbeelden zijn.
Zijn voornaamste werkstuk is Vechter, een beeld dat bij aanraking of stevige wind boksbewegingen maakt. Ander belangrijk werk van Van den Hoonaard: Geboorte van Venus, Clown en Pan, waarmee hij in 1937 op de Wereldtentoonstelling van Parijs een gouden medaille won. Nog geen jaar later overleed de kunstenaar aan een slopende longziekte.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 24.50; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 29,50

En voor mij een fles Sunrise!

door Marcel Hendriks (2018)

Jan Hendriks Sr. had echt ondernemersbloed. Al van jongs af pakte hij werk aan waar hij dacht wat geld mee te kunnen verdienen. Als 22 jarige begon hij in 1898 al als “Noorder Bottelarij en Mineraalwater Fabrikant”. Zowel hij als andere familieleden exploiteerden ook verschillende slijterijen. Voor het maken van limonades en het bottelen daarvan bouwde Hendriks in 1938 een fabriek aan wat nu de Adriaen van der Doeslaan in Hillegersberg is. Volgende generaties bouwde de fabriek verder uit. In 1958 verhuisde de “Sunrise Limonade Company” naar een nieuw pand aan de Weegbreestraat 21-23 op het bedrijventerrein van Schiebroek. In de loop van de jaren ‘70 kon Sunrise het niet bolwerken tegenover een alsmaar toenemend aantal grootwinkelbedrijven. De 3 e Jan Hendriks, besloot de fabriek te sluiten, ondanks dat zijn zoon Jan ook al ‘in de zaak’ werkte. Op 1 augustus 1978 rolde de laatste fles van de lopende band van de fabriek in Schiebroek.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 24,50; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 29,50

Herman Bieling

door Jan Cees van Duin (2017)

Het boek "Bieling" beschrijft het werk en het leven van Herman Bieling (1887-1964). Hij woonde en werkte vanuit Hillegersberg en Rhoon. Bieling streed voor erkenning van de moderne kunst van zijn tijd en was in 1917, o.a. met Laurens van Kuik, medeoprichter van ‘De Branding’.
In Hillegersberg is Herman Bieling nog steeds een bekende naam. Hij woonde en werkte hier in zijn jonge jaren van 1906- 1920 en van 1927 tot 1937 als getrouwde man en vader van twee zonen. Dit met, soms langere, onderbrekingen in verband met zijn buitenlandse ‘ontdekkingsreizen.’ Hij maakte ook veel werk met Hillegersberg als onderwerp.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 24,50; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 29,50

Schiebroek doet mee! Van Ambacht tot Tuinstad

door Margot Leeninga (2011)

Dit boek gaat over de geschiedenis van de zelfstandige gemeente Schiebroek, later tuinstad Schiebroek. Het brengt de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van Schiebroek en haar bewoners in beeld.
Bij het onderzoek naar de geschiedenis van het dorp Schiebroek bleek dat de bewoners altijd een hechte gemeenschap gevormd hebben, een gemeenschap waarvoor men zich ook inzette, getuige het bloeiende verenigingsleven. Dat heeft er voor gezorgd dat het dorpse karakter van Schiebroek zo lang bewaard is gebleven. Het zijn de bewoners van Schiebroek die de geschiedenis gemaakt hebben; zij komen in het boek regelmatig aan het woord. Het boek is in de eerste plaats bedoeld voor hen die kortere of langere tijd in Schiebroek wonen of gewoond hebben en voor hen die er werken en geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Schiebroek, ook in een bredere context.

U kunt het boek hieronder bestellen.
De prijs is, excl. verzendkosten, € 24.95; Verzendkosten € 5,00
Totaal inclusief verzendkosten € 29,95

2009 Een gedenkten en een naam

Een gedenkteken en een naam

Anton Stapelkamp – Uitgave Deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek

Herinneringen aan Joods Hillegersberg en Schiebroek.
Het boekje geeft een schets van het Joodse leven van voor en in de oorlog in Hillegersberg en Schiebroek. Daarnaast is gezocht naar gegevens van Joodse slachtoffers uit beide plaatsen. Uiteindelijk zijn 203 slachtoffers uit Hillegersberg en 45 uit Schiebroek getraceerd. Van een aantal van hen is hun verhaal uitgelicht.

U kunt het boek hieronder bestellen:
De prijs is, excl. verzendkosten € 14,50. Verzendkosten € 5,00

Totaal incl. verzendkosten € 19,50.

Nieuwsoverzicht