Nieuwsfeiten en recente gebeurtenissen

De laatste wetenwaardigheden op een rijtje

Schenking uit Schiebroek

14 oktober 2020
In 1974 schilderde Jac. J. Bast de benedenwoning Nagelkruidstraat 15a. Het blok is inmiddels gesloopt en er staat nu een nieuw blok moderne woningen.

Aad en Co van der Straaten kregen dit schilderij destijds van een overbuurman. Zij woonden met groot genoegen decennia in Schiebroek en in dit huis, Co verzorgende de voortuin.

Zoon Hans en schoondochter Marianne overhandigden het schilderij aan SHHS.

Stolpersteine

13 oktober 2020
Op 9 november 2020 werden nieuwe Stolpersteine in Hillegersberg geplaatst. Dit op de Prinses Margrietlaan en op de Maarten Dijkshoornlaan.

Stolpersteine (letterlijk: 'struikelstenen') zijn gedenktekens in het trottoir voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze messing plaatjes met inscriptie herinneren onder andere aan de joden die in deze huizen hebben gewoond. 

SHHS bij kinderboekenweek

22 september 2020
Van 30 september tot 11 oktober 2020 was het Kinderboekenweek.

Boekhandel Maximus, Bergse Dorpsstraat 122, had een vijftal historische voorwerpen uit de verzameling van SHHS in de winkel staan.

Bij elk voorwerp hoorde een multiple choise vraag. De Hillegersbergse Geschiedenis-Quiz! Kinderen die de vragen beantwoordden kregen van de boekhandel een presentje.

Website SHHS aangepast

22 mei 2020
De website van de Stichting Historisch Hillegersberg Schiebroek is wezenlijk aangepast en verbeterd. 

De indeling van de beschrijving van de geschiedenis van Hillegersberg en Schiebroek is nu overeenkomstig.

Het hoofdstuk "Historie in beeld" heeft invulling gekregen.

Dagelijks wordt de website aangevuld met nieuwe beschrijvingen van markante personen uit Hillegersberg en Schiebroek, met 'nieuwe oude' feiten, gebeurtenissen, foto's en afbeeldingen van voorwerpen. 

SUNRISE-museum uitgebreid

27 janauri 2020
Sunrise Frisdranken heeft bestaan van 1898 tot 1978 en was gevestigd in Rotterdam-Noord, Hillegersberg en Schiebroek. De fabriek is achtereenvolgens door drie generaties Hendriks geleid. 
In de voormalige fabriek aan de Weegbreestraat leeft de herinnering voort in het Sunrise Museum.

Op 26 januari presenteerde Marina Radius het door haar geschilderde portret van de laatste directeur Johannes Hendriks Jr. (1929-1993). 

Het Sunrise Museum aan de Weegbreestraat 21-23 is op afspraak 'gratis' te bezoeken. Aanmelden: stuur een mail.   

Nieuw: weet u het?

4 janauri 2020
Op de website is een nieuwe pagina waar vragen worden gesteld over het herkennen van een gebied, een huis, een mens. Er is nu een reeks portretten van de schilder Izak de Jong. Wie is afgebeeld? 
Wie weet wie de man/ vrouw is, die in de jaren '30 is geschilderd?

Andere vragen over (waarschijnlijk) Hillegersberg en Schiebroek kunnen zijn: wie herkent het huis op deze foto? Is dit ècht de Bergse Plas?

Weet u het? Heeft u zelf een vraag? Stel de vraag aan ons. Wij vragen het onze lezers!Gids van april 1932

10 december 2019
De gemeentegidsen van Hillegersberg en Schiebroek die in de jaren '30 verschenen zijn samengesteld door A.W. Cossee. De eerste gids van Hillegerberg is van het najaar van 1932.

Onlangs is een nog oudere gids van Hillegerberg 'ontdekt': van april 1932. Samengesteld door C.A. van de Heijden en met een kaft getekend door H.A. Ravenswaay. De uitgever is het Nederlands uitgevers- en reclamebureau te Hilversum. Ook deze gids heeft een voorwoord van burgemeester Van Kempen.

Deze Gids van april 1932 is digitaal door te bladeren.

Cossee-terrein

10 juli 2019
Archeologische waarden in het Cossee-terrein?

De bouw van het "Hof van Cossee" start naar verwachting in 2020. Archeologie Rotterdam (voorheen: BOOR) zal op basis van het bouwplan nog beoordelen of het palenplan bijvoorbeeld veel schade aan zal richten aan eventueel aanwezige archeologische waarden. Die plantoets wordt in de zomer van 2019 uitgevoerd.

Niet is uitgesloten dat Archeologie Rotterdam overgaat tot het opleggen van een verplichting voor onderzoek.

Christus Koningkerk

22 juni 2019
De Christus Koningkerk aan het Statenplein heeft een nieuwe naam en een nieuwe bestemming: het heet nu Statenkoning en telt 24 appartementen.

Het gebouw is een gemeentelijk monument, de hoge plafonds en de spitsboogvensters zijn behouden.

De Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud heeft het pand vanwege de kundige bouw een "schildje" toegekend, dit is 22 juni aangebracht.