Nieuwsfeiten en recente gebeurtenissen

De laatste wetenwaardigheden op een rijtje

RTV Rijnmond: Radio-uitzending Oud-Hillegersberg

Op 5 oktober van
10.00 - 13.00 uur

Erik Lemmers presenteert een serie over dorpen in de regio. Op dinsdag 5 oktober is Hillegersberg aan de beurt.

We lopen door het centrum van Hillegersberg en naar bepaalde gebouwen of plekken waar de geschiedenis nog te zien is. We praten met bewoners die nog iets over het oude dorpsleven kunnen vertellen.

In de uitzending zit veel muziek, maar er is goed ruimte voor gesprekken  waarin we die geschiedenis van het dorp door kunnen nemen.

Schenking Siem van den Hoonaard

30 mei 2021
Eén van de eerste voorwerpen die de  latere edelsmid Siem van den Hoonaard (1900-1937) maakte was een kom uit een stuk metaal, dat volgens overlevering afkomstig was van een granaat uit de Eerste Wereldoorlog. 

Dit jeugdwerk is altijd in de familie gebleven totdat zijn nicht, Annelies van den Hoonaard deze kom schonk aan SHHS.

De kom is thans tentoongesteld in een van de vitrines in het gebiedskantoor van Hillegersberg-Schiebroek.

Schenking uit Schiebroek (2)

24 februari 2021
Ca. 1930 werd het pand aan de Hooge Limiet 29-31 geschilderd. 

In de enerzijds naastliggende boerderij, Hoge Limiet 15, woonde tot 1934 Bastiaan Jacob Kranenburg (1882-1955). Kranenburg was raadslid en wethouder van  Schiebroek. Zijn boerderij is gesloopt.

In de anderzijds naastliggende boerderij 'Weienhof’, Hoge Limiet 61, woonde tot 1917 Dirk Cornelis van der Kooij.

SHHS kreeg dit schilderij van de kleinzoon van zowel Bastiaan Jacob Kranenburg als Dirk Cornelis van de Kooij, de heer A. van der Kooy. 

Schenking uit Schiebroek (1)

14 oktober 2020
In 1974 schilderde Jac. J. Bast de benedenwoning Nagelkruidstraat 15a. Het blok is inmiddels gesloopt en er staat nu een nieuw blok moderne woningen.

Aad en Co van der Straaten kregen dit schilderij destijds van een overbuurman. Zij woonden met groot genoegen decennia in Schiebroek en in dit huis, Co verzorgende de voortuin.

Zoon Hans en schoondochter Marianne overhandigden het schilderij aan SHHS.

Stolpersteine

13 oktober 2020
Op 9 november 2020 werden nieuwe Stolpersteine in Hillegersberg geplaatst. Dit op de Prinses Margrietlaan en op de Maarten Dijkshoornlaan.

Stolpersteine (letterlijk: 'struikelstenen') zijn gedenktekens in het trottoir voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze messing plaatjes met inscriptie herinneren onder andere aan de joden die in deze huizen hebben gewoond. 

SHHS bij kinderboekenweek

22 september 2020
Van 30 september tot 11 oktober 2020 was het Kinderboekenweek.

Boekhandel Maximus, Bergse Dorpsstraat 122, had een vijftal historische voorwerpen uit de verzameling van SHHS in de winkel staan.

Bij elk voorwerp hoorde een multiple choise vraag. De Hillegersbergse Geschiedenis-Quiz! Kinderen die de vragen beantwoordden kregen van de boekhandel een presentje.

Website SHHS aangepast

22 mei 2020
De website van de Stichting Historisch Hillegersberg Schiebroek is wezenlijk aangepast en verbeterd. 

De indeling van de beschrijving van de geschiedenis van Hillegersberg en Schiebroek is nu overeenkomstig.

Het hoofdstuk "Historie in beeld" heeft invulling gekregen.

Dagelijks wordt de website aangevuld met nieuwe beschrijvingen van markante personen uit Hillegersberg en Schiebroek, met 'nieuwe oude' feiten, gebeurtenissen, foto's en afbeeldingen van voorwerpen. 

SUNRISE-museum uitgebreid

27 janauri 2020
Sunrise Frisdranken heeft bestaan van 1898 tot 1978 en was gevestigd in Rotterdam-Noord, Hillegersberg en Schiebroek. De fabriek is achtereenvolgens door drie generaties Hendriks geleid. 
In de voormalige fabriek aan de Weegbreestraat leeft de herinnering voort in het Sunrise Museum.

Op 26 januari presenteerde Marina Radius het door haar geschilderde portret van de laatste directeur Johannes Hendriks Jr. (1929-1993). 

Het Sunrise Museum aan de Weegbreestraat 21-23 is op afspraak 'gratis' te bezoeken. Aanmelden: stuur een mail.   

Nieuw: weet u het?

4 janauri 2020
Op de website is een nieuwe pagina waar vragen worden gesteld over het herkennen van een gebied, een huis, een mens. Er is nu een reeks portretten van de schilder Izak de Jong. Wie is afgebeeld? 
Wie weet wie de man/ vrouw is, die in de jaren '30 is geschilderd?

Andere vragen over (waarschijnlijk) Hillegersberg en Schiebroek kunnen zijn: wie herkent het huis op deze foto? Is dit ècht de Bergse Plas?

Weet u het? Heeft u zelf een vraag? Stel de vraag aan ons. Wij vragen het onze lezers!