Hendrikus (Henk) Chabot

(1894-1949)

Hendrikus Chabot (Sprang, 2 augustus 1894 – Rotterdam, 2 mei 1949), beeldhouwer / etser / schilder, wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het expressionisme in Nederland. 

Henk Chabot kreeg als jongen werk bij een schilderspatroon die hem naar de Academie liet gaan. Vanaf 1915 werkte hij als restaurateur, vanaf 1916 in zijn eigen atelier op de Zuidblaak, kort daarna in de Wijnstraat 109. Begin jaren twintig maakte hij reizen naar Duitsland en Oostenrijk. Hij sloot zich aan bij o.a. de kunstenaarsgroep R 33. Vanaf de jaren dertig kreeg het schilderen meer de overhand op het beeldhouwen.

Henk Chabot leerde zijn broer Wim Chabot (1907-1977) het restauratievak en werkte als restaurateur met hem samen in het atelier aan de Wijnstraat. Henk Chabot vertrok in 1933 naar Zeeland om daar een jaar te werken. Na zijn terugkeer ging hij aan de Rotte wonen en werken. Het atelier in de Wijnstraat werd formeel aan Wim overgedragen. Een groot deel van het werk van Henk van vóór 1933 bleef bij Wim opgeslagen. Rond 1936 werd de huur door de verhuurder niet verlengd. Alternatieve ruimte werd gevonden aan de Wijnhaven 105. Het opgeslagen werk van Henk verhuisde mee. Bij het bombardement in mei 1940 werd het atelier aan de Wijnhaven 105 getroffen en verbrandde al het daar aanwezige werk van Henk en Wim.

Juist op het moment dat hij als vrij scheppend kunstenaar meende te kunnen leven was de Tweede Wereldoorlog uitgebroken. Dat greep hem zo aan dat het hem zelfs artistiek dreigde te verlammen. Na de bevrijding beleefde hij een nieuwe opbloei, maar zijn gezondheid was broos. Henk Chabot overleed op 2 mei 1949 in Rotterdam.

Hendrik Chabot, thuis in Hillegersberg

Henk Chabot woonde en werkte lange tijd nabij Hillegersberg: in 1934 vestigde hij zich aan de Rotte in Bergschenhoek. Hij richtte een schuurtje achter het huisje in als atelier. Henk was goed bevriend met o.a. de in Hillegersberg wonende en werkende Marius Richters.

Broer Wim Chabot nam vanaf 1957 slechts deel aan de Schuurgroep, die in wisselende samenstelling exposities organiseerde in de Schuur aan het Boterdorpse Verlaat in Hillegersberg.

Een collectie van de werken van Chabot is vele jaren op afspraak te zien geweest in het woonhuis/ museum Hendrik Chabot aan de Berglustlaan 12 in Hillegersberg. Dit huis is verbonden aan de kunstminnende familie Tol, die al meer dan eeuw een slagerij heeft aan de Bergse Dorpsstraat. In 1993 is de collectie van de Berglustlaan overgebracht naar het toen opgerichte Chabotmuseum. Dit museum is gevestigd in een villa in het Rotterdamse Museumpark.