Marius Johannes Richters (1878 - 1955), was een Hillegersbergs schilder, tekenaar, graficus en glazenier. Hij werd opgeleid aan de Rotterdamse academie voor beeldende kunst. Hij schilderde in en rond Rotterdam haven- en straattaferelen, feesten bij lamplicht, pittoreske marktscènes en polderlandschappen. Aanvankelijk woonde Richters in Rotterdam, vlak voor de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich in Hillegersberg. Richters heeft o.a. het koetshuis van Huize Bergsteijn aan de Grindweg 15 als atelier gebruikt.
Richters was medeoprichter van de kunstenaarsgroep De Branding, ook was hij lid van de kunstenaarsvereniging R33. Hij behoorde tot de schilders die in 1918 de opdracht kregen om wandschilderingen voor de Rotterdamse raadzaal te maken. In de raadzaal van het stadhuis van Rotterdam zijn verschillende van zijn schilderingen te bewonderen.
Als graficus maakte Richters stadsgezichten, haventaferelen en religieuze prenten, ook tekende hij onder andere politieke prenten. Kort voor het bombardement van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog maakte Richters een panoramatekening van de stad Rotterdam vanaf de toren van het stadhuis.
Als glazenier maakt hij gebrandschilderde ramen voor de Zuiderkerk maar die zijn bij het bombardement verloren gegaan. In Hillegersberg zijn nog gebrandschilderde ramen van Richters in de Hillegondakerk en in de Oranjekerk. De ramen van Marius Richters waren ooit door de Hillegondakerk weggegooid, maar werden van de sloop gered door slager en kunstliefhebber Dirk Tol. Hij liet de ramen restaureren, ze kregen een plaats in zijn museum aan de Berglustlaan. Zijn vrouw Cornelia Tol schonk de ramen weer terug aan de Hillegondakerk in 1989.
Schilderijen van Richters zijn te vinden in het Museum Boijmans Van Beuningen. Hillegersbergs werk van Richters is o.a. in het Chabot Museum Rotterdam. Tentoonstellingen van Richters vonden plaats in o.a het Stedelijke Museum van Amsterdam (1923, 1938, 1957), Museum Boijmans Van Beuningen (1948, 1961), het Gemeentemuseum van Den Haag (1964), het Van Gogh Museum (1978) en het Schielandhuis in Rotterdam (2005).
Richters verhuisde in 1931 van het Prinsenhoofd naar Huize 'Bergsteijn', Grindweg 13. Daar woonde het gezin tot 1936 en verhuisde iets verderop in Hillegersberg, naar de Maarten Dijkshoornlaan 18. Na paar jaar kwam hij terug op de Grindweg: Grindweg 19. Hij schilderde ook in de omgeving van zijn huis op de Grindweg en had daar ook zijn atelier. Richters schilderde ook portretten, o.a. van de architect J.J.P. Oud en van de letterkundige Jan Willem de Boer. Hij was goed bevriend met o.a. Henk Chabot.
Marius Richters had o.a. een broer die beeldhouwer, graficus en tekenaar was: Bernardus Johannes (Bernard) Richters (1888-1966), een zoon die beeldhouwer en medailleur was: Johannes (Han) Richters (1915-2000) en een dochter die schilder en tekenaar was: Ietske Johanna Richters (1922-1997). Han werkte ook enige tijd in een schuur achter het huis aan de Grindweg. Ietske woonde aan de Grindweg 19 tot het pand onbewoonbaar werd verklaard; in de jaren '90 verhuisde zij naar de Ligusterweg in Schiebroek. Marius Richters overleed in 1955 en werd begraven op het kerkhof van de Hillegondakerk in Hillegersberg.
1934 "Christus verschijnt aan Johannes op Patmos", glas-in-lood in: Oranjekerk, Hillegersberg
1944 Op spieraam: "Moerman Hillegersberg", olieverf op doek, 58x86 cm (in particulier bezit)
1944 Op spieraam: "Moerman Hillegersberg", olieverf op doek, 58x86 cm, detail (in particulier bezit)