Jaap Gidding

(1887-1955)

Jacobus Wilhelmus Gidding (Rotterdam, 10 mei 1887 - Hillegersberg, 23 april 1955) was een Nederlands ontwerper.  Naast glaswerk, keramiek en tapijten ontwierp hij ook glas-in-loodvensters, mozaïeken, decoratieve panelen, bekledingsstoffen, gordijnen, behang, linnendamast en grafisch werk.  Daarnaast maakte Jaap Gidding vrij werk in de vorm van aquarellen, tekeningen en olieverfschilderijen.

Gidding leerde veel in het bedrijf van zijn vader Jan Gidding. Hij volgde lessen aan de avondopleiding van de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Tot in jaren '30 was Gidding zeer succesvol als sierkunstenaar of decorateur.  

Gidding in Hillegersberg

Bij Gidding werkte o.a. de tekenaars en kunstschilders Adrianus van der Plas (1899-1974) en Aart Glansdorp (1903-1989). In 1930 ging Gidding in Hillegersberg wonen, aan de Burgemeester de Villeneuvesingel 15. In 1932 ging Van der Plas ook in Hillgersberg wonen. En ook Glansdorp woonde later in Hillegersberg; hij woonde aan de Emmalaan en had daar zijn atelier.

Gidding is omstreden geraakt door een lidmaatschap van de NSB en van de Kultuurkamer gedurende enkele maanden in 1942. Naar verluidt voelde hij zich hiertoe gedwongen om vervolging door de Duitsers te voorkomen nadat hij in 1940 en 1941 voor de Lak-, Vernis- en Verffabriek Molijn & Co. te Rotterdam had gewerkt en in 1941 en 1942 vaderlandslievende en Oranjegezinde kalenders had ontworpen. Gidding is destijds (1947) overigens niet veroordeeld door een tribunaal of een onafhankelijke rechterlijke instantie, maar door een Procureur-Fiscaal bij het Bijzonder Gerechtshof te ’s-Gravenhage. Hij is 'slechts' voorwaardelijk buiten vervolging gesteld wegens een overtreding.

Giddings gezondheid was broos als gevolg van een aanrijding door een auto in 1942 en een maagbloeding in 1944. In 1945 kwam aan het licht dat hij een nierkwaal had en aan hongeroedeem leed. 

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de stijl en mode: de aandacht voor Giddings kleurrijke oeuvre verstomde. In 1955 stief Gidding relatief onbekend. 

Jaap Gidding

Schilderij vrij naar Hillegersberg: dorp en  Strekkade

  Bekijken  

Jaap Gidding

Glas-in-lood, afbeelding die doet denken aan Hillegonda 

  Bekijken