Adrianus Cornelis Lengkeek

(1879-1954)

Adrianus Cornelis Lengkeek was de architect van bouwwerken van velerlei aard, o.a. te Rotterdam. Hij was de huisarchitect van de 'uitspanning' Lommerrijk.
Lengkeek woonde tot in de jaren dertig in de Zonnebloemstraat 63a in het Kleiwegkwartier. Hij was lid van de Gereformeerde kerk en ontwierp verschillende gereformeerde kerken.

Eind jaren dertig verhuisde hij met zijn gezin naar Bilthoven, waar hij verschillende opdrachten kreeg, o.a. voor het ontwerp van een schoolgebouw.

Lengkeek in Hillegersberg en Schiebroek

Lengkeek ontwierp in het Kleiwegkwartier (Hillegersberg) de Nassaukerk (1927) en twee blokjes woningen aan de Graaf Adolf van Nassaustraat en huizen in de Juliana van Stolberglaan .De Nassaukerk is in 1988 buitengebruik gesteld en in 1992 gesloopt. Ter plaatse staat nu een nieuw gebouw, waarin wel een "torentje" met functionerend uurwerk.

Andere architecten Lengkeek in Schiebroek:
De architecten Ben en Willem Lengkeek en C. Hoekveen ontwierpen de, in 1964 in gebruik genomen, (gereformeerde) Vredevorstkerk in Schiebroek, op de hoek van de Teldersweg en de Wilgenplaslaan. Een bijzonder element in deze kerk is het glas-in-beton raam dat werd ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Johan Verwey. Het gebouw is in 2004 gesloten en verkocht. Het werd vervolgens in gebruik genomen door andere religieuze gemeenschappen.