T.F.J. (Dick) Carlier

(1939)

Dick (T.F.J.) Carlier is aquarellist, autodidact. Hij is in 1939 geboren boven de winkel die zijn vader net had geopend aan de Dorpsstraat in Hillegersberg. Carlier leidde later het familiebedrijf: winkels  in kantoor-technische teken- en kunstschildersmaterialen. Hij komt uit een zeer artistieke familie van schilders, grafici en beeldhouwers. Carlier woont in Hillegersberg.

Carlier  aquarelleert "en plein air". Zijn voorliefde voor aquarel is, zo zegt hij "omdat deze techniek zich uitstekend leent om op een vlotte manier te werken. Het is een combinatie van transparante verf, water, en het werken met het weer, langzaam drogend of snel, reageren en improviseren.". Carlier heeft een voorkeur voor het landschap, de stad en de haven. 

Dick Carlier in Hillegersberg

Dick Carlier is een echte Hillegersbergenaar. Vanaf zijn geboorte 1939 tot in 1946 woonde hij met zijn ouders in de (Bergse) Dorpsstraat. Na tussen 1946 en 1959 aan de Spoorsingel te hebben gewoond ging het gezin aan de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan wonen. Na zijn trouwen woonde hij twee jaar boven "Carlier kantoorboekhandel" aan de Bergse Dorpsstraat, maar verhuisde toen definitief naar de Bergse Rechter Rottekade. Veel familieleden van Dick Carlier hebben ook een kunstzinnige achtergrond, niet alleen schilderen, maar ook grafiek, werk met glas, boetseren.

's- Morgens vroeg klom Carlier op zijn fiets en reed naar een plek aan de Rotte  of een andere plek in  Hillegersberg. "Te midden van de schoonheid om mij heen kan ik dubbel en dwars genieten. Naar buiten, bij weer en ontij. Ergens heengaan waar een normaal mens niet zomaar uren gaat zitten. Op die plaats beleef ik de natuur, het weer, de omgeving, de bevolking. Al deze indrukken verwerk ik in een aquarel.".

Daar tekende en schilderde hij. In Hillegersberg maakte hij een schildering van 18 meter op de loodsen van jachtwerf Wurth over de omgeving, de geschiedenis, de beesten van de buren e.d. Ook beschilderde hij o.a. een 35 meter lange schutting om de herbouwplek tegenover de remise en decoreerde hij een viaduct bij de Rotte. Aan de overzijde van mijn huis heeft Carlier in 2021 nog een schildering aangebracht over hoe het vroeger ter plaatse was met daarbij een vertelling. Carliers werk is van vele plaatsen in het land, maar Rotterdam staat wel zeer centraal in zijn oeuvre.

Carlier exposeerde voor het eerst in 1975 in het oude raadhuis. Daarna exposeerde hij vaak in Hillegersberg op vele plekken waaronder ook de RET-remise.  De Open Ateliers in zijn tuin aan de Rotte trokken zeer veel geïnteresseerden. Ook buiten Hillegersberg exposeerde hij in galeries en in andere gelegenheden, o.a. in Hotel de Indes de Den Haag en op de Euromast; hij kreeg uitnodigingen om zijn werk te tonen in o.a. Curaçao, Siberië, Florence.

Naast zijn werk en het aquarelleren richtte Carlier diverse schilderclubs op en was een van de oprichters van de Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud. Hij zong 32 jaar in het koor van het Russisch, Oekraïens zang-, dans- en muziekensemble "Kalinka". Ook was hij vele jaren actief in het Hillegersbergse jeugd- en kerkwerk, daarbij enthousiast geassisteerd door zijn echtgenote.

Dick Carlier

2013 Aquarel Interieur Hillegondakerk Hillegersberg

  Bekijken  

Dick Carlier

2014 Beschildering schutting nieuwbouw Willem van Hillegaersbergstraat hoek Kootsekade

  Bekijken  

Dick Carlier

2015 Beschildering Spoorviaduct Bergse Rechter Rottekade

  Bekijken