Ernestinus Florimond Groosman

(1917-1999)

Ernest Groosman is geboren en opgegroeid in Zeeland. Hij was in dienst van o.a. Sybold van Ravesteyn en Van Tijen en Maaskant. Groosman richtte in 1948 zijn eigen kantoor op. Het groeide uit tot een bedrijf met ongeveer 150 medewerkers. Ernest Groosman stopte in 1973. "Groosman architecten" is tot op de dag van vandaag een toonaangevend Rotterdams bureau.

In Rotterdam ontwierp E.F. Groosman o.a.: het Woongebouw Zuidplein (1949), de Parkflat Rotterdam (1958) en het Sport- en Tentoonstellingscomplex Ahoy (1970). Ook was hij betrokken bij ontwerpen van Zuidwijk, Pendrecht en Alexanderpolder. Hij was betrokken bij de bouw van Diergaarde Blijdorp en het Groothandelsgebouw. Een lateer hoogtepunt was de Parkflat. In 1994 kreeg hij de oeuvreprijs van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

Ernest Groosman in Hillegersberg en Schiebroek

Ernest Groosman bouwde in 1952 woningen in Schiebroek.  In 1962 is de Petraschool voor Christelijk lager onderwijs aan de Teldersweg 80 gebouwd naar ontwerp van J.R.A. Koops, hoofdarchitect gemeentewerken, dit in samenwerking met Groosman.

Groosman woonde o.a. op Prinses Beatrixplantsoen 10, een karakteristiek woonhuis hij in 1956 zelf ontwierp. Oorspronkelijk overigens voor de natuursteenhandelaar Van Stokkum. Het pand is mooi ingepast in de groene omgeving. Het ligt tegenover de Strekkade die hoger gelegen is. De woonfunctie is op de verdieping en slapen en overige functies zijn op de begane grond. Het pand is een gemeentelijk monument.

Ernest Groosman

1956 Woonhuis Prinses Beatrixplantsoen 10 Hillegersberg (foto: Ons Rotterdam)

  Bekijken  

Ernest Groosman

1956 Woonhuis Prinses Beatrixplantsoen 10 Hillegersberg

  Bekijken  

Ernest Groosman

1962 Woningbouw in Schiebroek: hoek Donkersingel/ Van Bijnkershoekweg (foto: Ons Rotterdam)

  Bekijken  

Ernest Groosman

ca. 1975 Ernest Groosman (links) en zijn medewerker Boudewijn Mannot

  Bekijken