Evi Bleys

(1912 - ca. 2005)

Eveline Celestine (Evi) Bleys is geboren op 12 september 1912 in Djombang (Nederlands Indië). Zij had een dansschool in de Berglustlaan 40. Tot op hoge leeftijd gaf zij les. Evi Bleys is geboren op Java als jongste van drie kinderen. Ca. 1925 kwam ze met haar ouders naar Hillegersberg.

Evi Bleys was de dochter van Chris Bleijs en Antonia Snell en de kleindochter van de bekende architect Adrianus Cyriacus Bleijs (1842-1912). Hij bouwde o.a. de Sint-Nicolaaskerk in Amsterdam.
Evi was getrouwd met de voordrachtskunstenaar Jan Langeweg (1907-1978), zij hadden drie kinderen.

Evi Bleys in Hillegersberg

Met haar ouders kwam Evi Bleys in 1925 naar Hillegersberg. Er werden nieuwe huizen gebouwd aan de Berglustlaan, vader kocht daar vier panden van de bouwer Jan Hendriks, ging in een daarvan met zijn gezin wonen en verhuurde de drie andere panden. Hij noemde het pand 'Ardjoeno' naar een vulkaan op Oost-Java. In de buurt van die vulkaan had haar vader haar moeder leren kennen. Het pand aan de Berglustlaan 40 draagt nog steeds deze naam.

Vader overleed in 1933, Evi verzorgde haar moeder tot haar overlijden in 1973. Toen Evi en Jan Langeweg trouwden gingen zij in het huis aan de Berglustlaan wonen. Moeder woonde boven, Evi had beneden een woonkamer aan de voorzijde en de danszaal aan de achterzijde. De leerlingen moesten zich boven in het kleine kamertje met het balkonnetje aan de voorkant verkleden. In de balletzaal, met spiegels en een bar, stond een vleugel in de hoek. Een vaste pianist begeleidde haar lessen. Soms ook sloeg Evi de maat met een stok op de grond of met een tamboerijn op haar heup. 

Evi danste ook zelf. Een hoogtepunt was dat zij danste als Pierrot op de muziek van Chatsjatoerjan. In april 1949 trad ze op in een Chinese solo. Op latere leeftijd raakte ze ook geïnteresseerd in de Indiase dans, ze studeerde daarvoor zelfs een aantal maanden in India. In de dansschool van Evi Bleys werd onderricht gegeven in kunstdans en ritmische gymnastiek. Zij studeerde de kinderen van de Berglustschool het ballet in voor de jaarlijkse operette uitvoering in Lommerrijk. Een oud-leerlinge van haar dansschool zei: "Ik herinner me de uitvoeringen van ritmisch dansen onder leiding van Evi Bleys in haar school aan de Berglustlaan, ik was 8 jaar, dat was dus in 1946. Ik hoor nog de krakende houten vloeren.". Door de costumering werden bijzondere effecten bereikt. Uitvoeringen werden gegeven in Lommerrijk, voor kleuters en ouderen. 'Heel Hillegersberg' was daarbij aanwezig. Een enkele keer trad ook neef Diederik op, met name als er niet voldoende jongens waren. Evi's echtgenoot zong soms als bas, en zorgde vaak voor de rekwisieten. 


Voor haar school adverteerde Evi met name in regionale bladen: "Balletschool Evi Bleys. Dans, lichaamstraining, rytmische gymnastiek, jazzballet. Dames-meisjes-kleuterklassen. Ochtend-, middag- en avondlessen. Speciale ochtendlessen" (tekst uit de Nieuwe Schiedamse Courant van zaterdag 5 september 1964). 

Er waren voor de Tweede Wereldoorlog tientallen particuliere dansscholen in Rotterdam. De leiding van die scholen is veelal in handen van danseressen, die in Rotterdam of elders een dansopleiding hebben gevolgd. Tijdens die uitvoeringen treden de dansleraressen soms op als soliste, alleen of samen met collega's. Enkele bekende ballet- en/of dansscholen in Rotterdam in de periode 1935-1950 waren: de school van Cobi Kloet, de balletschool Netty van der Valk, de school van Phyllis Lightstone en natuurlijk de school van Evi Bleys.