Gerardus Adrianus Freericks

(1826-1904)

Gerardus Adrianus Freericks is geboren in Bodegraven. was sinds 1883 de eigenaar van de stalhouderij en café-restaurant met theetuin "Het wapen van Holland" aan de Bergse Dorpsstraat, ook bekend als "Freericks". De speeltuin stond bekend als "Jardin de Plaisance". 

Kastelein G.A. Freericks begon in 1873 vanuit Hillegersberg een omnibusdienst naar Bergschenhoek en Bleiswijk v.v. En vanuit Hillegersberg kon je met de paardentram verder naar Rotterdam- Hofplein. 

Freericks was een zeer ondernemende man, "een eerbiedwaardige grijsaard met een lange witte baard". Hij overleed op 14 september 1904 in Hillegersberg en werd begraven in Bergschenhoek.

Het wapen van Holland

De uitspanning Freericks heette officieel "Het wapen van Holland". De uitspanning bestond sinds 1824. In 1848 was de zaak van Margaretha Scheffer, weduwe van Hermanus Martinus van den Hove. In 1864/68 was de zaak van Jan van den Akker.

Toen Freericks in 1873 begon met "Het wapen Holland" en de "Jardin de Plaisance" was  er ook een tuinkoepel (naar de vorm "het Chinese theehuisje" genoemd). Ook waren er een Amerikaansche Velocipède-Carrousel, een Reuzenorchestrion en een Cirque de Bateaux.

Op 31-12-1882 werd Hillegersberg met Rotterdam verbonden met de paardentram van de Schielandsche Tramweg Maatschappij, met een remise aan de Hillegersbergsche Straatweg, iets ten noorden van het huidige Plaszicht. Op drukke dagen liet Freericks een kleine omnibus rijden van zijn speeltuin naar Rotterdam nabij de Delftse Poort v.v., dit om de paardentram wat te ontlasten. Naast de remise bevonden zich drie dienstwoningen en iets verder op aan de Straatweg 246 de directiewoning genaamd Villa l’Espérance (anno 1895).

Vanaf 1922 was het gebouw eigendom van Louis van Zanten. Er was een gelagkamer, een feestzaal en logeerkamers. Achter de gelagkamer was een groot veertrek dat zowel als keuken diende als tot woonvertrek van de pachter. Er was ook een soort serre die als kegelbaan was ingericht. De uitspanning ging op 23 januari 1934 in vlammen op. Naar verluidt als gevolg van kortsluiting na het door een elektricien weghalen van een lamp die op een niet meer in gebruik zijnde benzinepomp stond. een ander verhaal is dat de brand in de wintertuin begon en vervolgens snel om zich heen greep. Er waren geen persoonlijke ongelukken, de meeste dieren konden worden gered. Pachter was toen de heer W.A. van Kleef. Het onherstelbaar verwoeste pand werd in 1936 afgebroken.

In 1937 werd ter plaatse een straat aangelegd: de Freericksstraat. Sinds 1956 is het de Freericksplaats.