Jan van Teeffelen

(1877-1935)

Johannes Franciscus (Jan) van Teeffelen was architect in Hillegersberg. Hij studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, begon zijn loopbaan als tekenaar bij Piet Buskens (1872-1939) en ontwierp o.a. panden aan de Hoogstraat in Rotterdam. 

In Hillegersberg is Jan van Teeffelen vooral bekend om het ontwerp van 'zijn' villapark bij het station Rotterdam-Noord (1909) en van de Sint-Liduinakerk aan de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan (1925).

Jan van Teeffelen in Hillegersberg en Schiebroek

Jan van Teeffelen ontwierp zijn eerste villapark in Kralingen, in opdracht van de Rotterdamse ondernemer Johan Dulfer. Dulfer kocht in 1904 de Villa Nuova aan de Vijverlaan in Kralingen en liet op dat terrein door Van Teeffelen tien dubbele herenhuizen ontwerpen. Deze huizen, met duidelijke Jugendstil-invloeden, kregen namen van opera's van Wagner of figuren uit die opera's. In 1909 gaf Dulfer opdracht aan Jan van Teeffelen om een villapark aan de westzijde van de Straatweg te ontwerpen. Dat villapark kreeg de naam Villapark.

Jan van Teeffelen ontwierp de panden aan de Straatweg 2 (notarishuis) en Suzanna en Adriana aan de Straatweg 7 (1919). Deze ontwerpen hebben ook duidelijke Jugendstil elementen. In 1920 ontwierp Van Teeffelen een dubbele villa aan de Straatweg 162-164. Hij ging zelf in 164 wonen.

Van Teeffelen ontwierp in 1925-1926 de Sint-Liduinakerk, de pastorie, de Sint-Liduina lagere school, de bewaarschool en her verenigingsgebouw. Ook ontwierp hij de Gerardus Majellaschool in Schiebroek (1932, nu: Fatimaschool). 

Van Teeffelen was actief lid van Het Zwarte Plasje, hij ontwierp in 1932 'de houten afscheiding' van dit openluchtbad. Deze afscheiding was nodig 'tegen' de naderende woningbouw en 'tegen' het rattengevaar.

Jan van Teeffelen kreeg in 1933 de bouwvergunning voor het pand aan de Kastanjesingel 56 in Schiebroek. Zijn broer, Franciscus Antonius van Teeffelen, was eveneens architect en maakte het ontwerp voor dat pand. F.A. van Teeffelen ontwierp, samen met J.A.M Moors, ook de in 1934 gebouwde panden aan de Eikenlaan 149-199 in Schiebroek (na de annexatie omgedoopt in Larikslaan), maar dat was in opdracht van de bouwondernemer Jan Hendriks.

1924 St. Liduinakerk, ontwerp Van Teeffelen k

Hillegersberg

1924 Ontwerp St. Liduinakerk, Burg. Le Fèvre de Montignylaan 17

  Bekijken