Marina Radius (1953)

Marina Radius is op 11 april 1953 in Palembang, Indonesië, geboren en werkt sinds 1975 beroepsmatig als beeldend kunstenares. Tussen 1975 en 1985 gaf zij les aan diverse teken- en schilderclubs; momenteel geeft zij af en toe privéles.

Marina groeide op en ging naar school in Schiebroek. Van 1971 – 1973 studeerde zij aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Marina Radius ontwikkelde zelf een traditionele wijze van schilderen en beeldhouwen, daarbij geïnspireerd door de oude meesters. 

Het werk van Marina Radius bestaat uit olieverfschilderijen, met daarnaast vanaf 1980 beelden in brons en vanaf 2000 af en toe ook in steen. Zowel de olieverven als de beelden kennen vaak een grote mate van verfijning. De stijl is figuratief en wordt wel aangeduid als magisch-realistisch . Behalve vrij werk maakt zij ook veel in opdracht.

Dieren vormen een geliefd thema, waarbij  paarden en honden haar specialiteit zijn.  Daarnaast maken portretten en -soms wat magische- landschappen en stillevens een belangrijk deel uit van haar werk. Het vrije werk zijn ook vaak schilderijen die eigenlijk vanzelf ontstaan. Door vlekken verf op het doek aan te brengen en gewoon te kijken, ontstaat het beeld dat ze wil creëren. Het doek leidt haar dan als het ware. Het werk wordt figuratief, maar met een heel eigen sprookjesachtige sfeer.

Bij portretten probeert Marina Radius het wezen van mens of dier weer te geven, dus behalve de buitenkant ook de uitstraling: haar ervaring is “dat het beste werk van binnenuit komt”. Sinds 1975 is haar werk regelmatig op exposities in binnen- en buitenland te zien.

Marina Radius in Hillegersberg en Schiebroek

Marina Radius woont sinds 1976 in Hillegersberg, van waaruit ze aanvankelijk ook werkte. Sinds1999 werkt zij vanuit haar atelier aan de Koraalstraat in Schiebroek. Ze is heel gedisciplineerd: zeven dagen per week wandelt ze ’s morgens om acht uur met haar hond van huis, door het Melanchtonpark, naar haar atelier. En daar maakt ze vaak ‘hele werkdagen’.

Slechts een beperkt aantal van de werken van Marina Radius betreft haar woon- en werkgebied Hillegersberg-Schiebroek.

Grootvader George Henri Lantman (1875-1933)

Marina Radius  komt uit een 'artistieke familie'. Haar grootvader, George Henri (Gerrit) Lantman, was edelsmid en metaalbewerker in Amsterdam. Zijn oeuvre is breed: broches, spelden, vazen, schalen, servetringen, lampen, pendules, wijzerplaten, deurgrepen, doosjes en plaquettes. Lantman was vanaf 1912 leraar edelsmeden aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam. Hij nam deel aan verschillende nationale en internationale tentoonstellingen. Zijn werk bevindt zich in privécollecties en bij enkele musea waar onder het Rijksmuseum, Boijmans-Van Beuningen en het Drents Museum.

Hoewel Marina haar grootvader nooit gekend heeft voelde ze altijd een sterke band met hem. "Misschien komt het wel omdat hij eigenlijk schilder had willen worden, terwijl ik dat daadwerkelijk geworden ben." Heel vaak heb ik het gevoel dat hij over mijn schouder meekijkt als ik aan het werk ben.". In 2009 legde Marina dat ook vast in een zelfportret. "Ik ben er van overtuigd dat hij zijn creatieve talenten aan mij heeft doorgegeven, en misschien ook wel zijn liefde voor dieren. Hij blijft mij inspireren.". 

Marina Radius

1982 Kleiweg, nabij Sint-Franciscusziekenhuis

  Bekijken  
2023 Eiland in de Bergse Voorplas vanaf de Strekkade   k

Marina Radius

2023 Eiland in de Bergse Voorplas vanaf de Strekkade

  Bekijken