Meindert Cornelis Siezen

(1881-1961)

Meindert Siezen werd op 26 februari 1881 in Alkmaar geboren. Siezen (de grootvader van oud-nieuwslezer Harmen Siezen, die tijdens de hongerwinter met zijn ouders als evacuee in ook Hillegersberg woonde) werd wethouder van Hillegersberg van 1931 en bleef dat tot 1938 toen hij per 1 mei werd benoemd als burgemeester van Vlaardingen.

In mei 1943 werd Siezen van zijn post als burgemeester van Vlaardingen ontheven. In zijn plaats kwam de NSB’er Willem A. Hansen. Op 11 mei 1945 kwam Siezen weer terug als burgemeester van Vlaardingen. Hansen werd gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar internering. Siezen ging per 1 januari 1947 met pensioen. Hij overleed op 1 maart 1961 en werd begraven in Werkendam.

Meindert Siezen in Hillegersberg

Meindert Siezen was als lid van de Christelijk Historische Unie raadslid van de gemeente Hillegersberg. Van 1931 tot 1938 was hij wethouder van openbare Werken, bedrijven en grondbedrijf. Siezen vervulde binnen de lokale Hillegersbergse en Schiebroekse gemeenschap ook verschillende functies. Zo was hij lid van het polderbestuur van de Vereenigde polders Schiebroek, Berg en broek en de '110 Morgen' en secretaris van de oudercommissie van de Christelijke school aan de Da Costastraat (Schiebroek).

Siezen was daadkrachtig en wordt geroemd als "redder van de Bergse Plassen". De plassen waren in particuliere handen en waren voorbestemd voor landbouwgrond. De grond werd door de gemeente gekocht. Siezen voelde hechtte zeer aan "de schitterende vergezichten op de uitgestrekte plassen". Hij ergerde zich aan het volbouwen van de Staatweg waarmee het zicht op de plassen verdween, en ook aan de 'hoogbouw' aan het begin van de Berglustlaan, dat het zicht op "het mooie kerkje op den Berg" belemmerde. de Bergse Plassen bleven behouden.