Veld- (en overige) sporten, o.a.: hockey, tennis, voetbal

(ook: Honkbal en softbal)

Naast de watersport verenigingen waren en zijn er in Hillgersberg en Schiebroek ook verschillende veldsport verenigingen, sommige op hoog niveau. Een grote concentratie van sportverenigingen is er rond de Hazelaarweg in Schiebroek.

Een in de landelijk top meedraaiende Schiebroekse hockeyvereniging is Hockey Club Rotterdam (HCR) aan de Hazalaarweg 2. Dit sinds 2001 toen HCR naar Schiebroek verhuisde vanwege de aanleg van de HSL nabij hun terrein.

Grote(re) voetbalverenigingen die (deels) in Hillegersberg en Schiebroek zijn en/of waren gevestigd zijn: Aeolus, Hillegersberg, RKSV Leonidas, Sparta, Unicum, VOC en Xerxes. 

Tenniscomplexen en -verenigingen waren en zijn: Tennispark Schiebroek, Tennispark TOEG, Tennispark Hoge Limiet, Tennispark Lommerrijk, Tennispark Plaswijck, Tennisstadion Rotterdam en Tennisvereniging Ommoord.

Veel veldsporten

Nederlandse arbeiders sportbond
In augustus 1932 werd de afdeling Hillegersberg van de Nederlandse arbeiders sportbond opgericht. Aanvankelijk betrof het turnen, voetballen, korfballen en watersport, later werden zwemmen, atletiek en tennissen toegevoegd. De vereniging kreeg de beschikkking over een terrein aan de Molenlaan, waar de leden een clubhuis konden bouwen. 

Sportpark Hazelaarweg 1962- heden

Vanaf 1962 werd het gebied rond de Hazelaarweg toegewezen aan verenigingen die werden verplaatst in verband met het contourenbeleid rond Vliegveld Zestienhoven. De eerste was volkstuinvereniging 'Lusthof'. In 1963 kon de christelijke sportvereniging 'Unicum' verhuizen naar een terrein aan de Hazelaarweg. De vereniging was afkomstig van Sportpark Laag Zestienhoven waar ze niet beschikte over een eigen terrein. Ook de 'VV Schiebroek', tot dan toe gevestigd aan de Hoge Limiet, kreeg een nieuw terrein aan Hazelaarweg. In de jaren 1980 volgden jeu de boules vereniging 'JBC Maasstad' en rijvereniging 'De Hazelaar'. Een jaar later verhuisde de VV Schiebroek vanwege een fusie en werd dat terrein geschikt gemaakt voor windhondenrennen van 'Windhonden Renvereniging Zuid-Holland' die daarvoor gevestigd was in Zestienhoven.

Halverwege de jaren 1990 werd het sportcomplex van Unicum gerenoveerd om in het vervolg bespeeld te worden door de nieuwe fusievereniging RVV Schiebroek '94, later Neptunus-Schiebroek. In 1999 werd duidelijk dat de Hockeyclub Rotterdam (HCR) en de voetbalclub V.O.C. vanwege de aanleg van de Hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen naar Sportpark Hazelaarweg zouden verhuizen. In de zomer van 2020 werden op de terreinen van V.O.C. en Neptunus-Schiebroek kunstgrasvelden aangelegd.

Hockey Club Rotterdam (Hazelaarweg 2)
HC Rotterdam is in 1973 ontstaan als een fusie van HC Hillegersberg, MRHC en RBC. Door de aanstaande aanleg van de Hoge Snelheids Lijn (HSL) werd in 1999 duidelijk dat aan verhuizing van het complex aan de Beekweg niet viel te ontkomen. Het nieuwe complex aan de Hazelaarweg 2 in Schiebroek, met een capaciteit van 3.500 toeschouwers, is bij het begin van het seizoen 2001-2002 in gebruik genomen. Op 14 oktober 2001 werd het huidige clubhuis geopend door burgemeester Opstelten en staatssecretaris van VWS Margo Vliegenthart. In november 2001 en in 2008 werd in het hockeystadion de Champions Trophy gespeeld. In het stadion werden in 2005 werd het Wereldkampioenschap junioren (onder 22) jaar gespeeld en in 2008 en 2009 werden de finales van Euro Hockey League . In juni 2013 was het stadion decor van de halve finale-wedstrijden bij zowel de mannen als de vrouwen van de World League hockey.

VOC (Hazelaarweg 7)
Voetbal- en cricketvereniging Volharding Olympia Combinatie (VOC) heeft als oprichtingsdatum 1895 en speelde op verschillende velden in Rotterdam. Vanaf 1925 speelde VOC aan de Kleiweg in Overschie, net over de grens van Hillegersberg. Na de Kleiweg ging VOC door de dreiging van H.S.L. en bebouwing naar de huidige locatie aan de Hazelaarweg 7 in Schiebroek.

Rijvereniging 'De Hazelaar' (Hazelaarweg 25)
Het toenmalige kinderrevalidatiecentrum in Hillegersberg zorgde er in 1976 voor dat de Stichting Pony en Paardrijden Gehandicapten Rotterdam (SPPGR) werd opgericht, de voorloper van de in 1986 ontstane Rijvereniging 'De Hazelaar'. SPPGR  vond in eerste instantie gastvrijheid bij de Schieruiters. De belangstelling, maar ook het therapeutisch effect op de ruiters was zo groot dat de Stichting onderdak heeft gezocht bij de Rotterdamsche Manege. De missie van De Hazelaar is: ruitersport voor valide én mindervalide ruiters, samen genieten van paarden en paardrijden.

Jeu de Boules Club Maasstad (Hazalaarweg 38)
Maasstad werd op 5 februari 1986 opgericht. De vereniging met ca. 60 leden, is aangesloten bij de NJBB (Nederlandse Jeu de Boules Bond). De vereniging beschikt, naast een eigen clubhuis en terras, over een verwarmd boulodrome voorzien van een unieke muurbeschildering. Onder alle weersomstandigheden kan op 10 banen worden gespeeld.

Voetbalvereniging Neptunus-Schiebroek  (Hazalaarweg 40)
iNeptunus is ontstaan uit verenigingen die (bijna) allemaal hun oorsprong hadden in Schiebroek en het gebied rondom Sportpark Hazelaarweg. CS Unicum en VV Schiebroek waren de eerste bespelers van het sportpark Hazelaarweg. Tussen 1968 en 1977 was D.E.S.V. inwonend bij Unicum. Na 1977 kreeg D.E.S.V. een eigen sportcomplex aan de Weegbreestraat in  Schiebroek. Doordat VV Schiebroek in 1987 een fusie aanging met D.E.S.V. ging de nieuwe vereniging (DESV-Schiebroek) spelen aan de Weegbreestraat. In de jaren 90 was ook S.I.O.D. inwonend bij Unicum, omdat deze vereniging hun complex aan de Teugeweg bij de Wilgenplas moest verlaten door voorbereidingen van de aanleg van de HSL. Deze 3 verenigingen (DESV-Schiebroek, SIOD en Unicum) fuseerden in 1994 tot RVV Schiebroek'94. Na een jaar aan de Weegbreestraat (door renovatie van het terrein aan de Hazelaarweg) werd deze vereniging de vaste bespeler van sportpark Hazelaarweg. Na de laatste fusie in 2011 met het uit het westen van Rotterdam komende Neptunus (dat van 1919 tot 1926 al in Schiebroek speelde) werd de naam gewijzigd naar Neptunus-Schiebroek. In de tijd van Schiebroek'94 werd het eerste kunstgrasveld aangelegd en de kleedkamers tot twee keer toe uitgebreid. Na 2011 volgde een tribune, verdere verfraaiingen en in 2020 de aanleg van twee nieuwe kunstgrasvelden (waarvan een vervanging). De vereniging beschikt nu over 2 kunstgrasvelden en één natuurgrasveld.

Windhonden Renvereniging Zuid Holland (WRZ) (Hazelaarweg 42)
WRZ is ontstaan uit de fusie op 21 december 2010 van de Zuid–Hollandse Windhonden Renvereniging (ZHWRV) en de Windhonden Renvereniging Rotterdam (WRR). De eerste renbaan van de WRR, opgericht 3 september 1944, lag aan de Abraham van Stolkweg. De WRR verhuisde naar een terrein op Zestienhoven, de Overschiese Kleiweg / Terletweg. Vervolgens verhuisde de WRR naar de Hazelaarweg.

S.V. de Postschutters ’63 (Hazelaarweg 46)
De Postschutters is een in 1963 opgerichte luchtschietsportvereniging. Een luchtschietsportvereniging richt zich op het beoefenen van schietsporten met luchtwapens, zoals luchtbuksen, luchtpistolen en airsoftgeweren. Dit op een veilige en gecontroleerde manier.

Enkele overige veldsportverenigingen
Naast hockey, voetbal en tennis waren en zijn er veel andere sportcomplexen en -verenigingen in Hillegersberg en Schiebroek zoals het Golfcentrum Rotterdam en het sportcomplex Duivesteyn (voetbal, honkbal, rugby, softbal). Kort nog enige achtergrond van enkele nu in Hillegersberg-Schiebroek spelende verenigingen.

Christelijke Korfbal Vereniging Na Inspanning Ontspanning (ckv N.I.O.) (Abeelweg 233)
NIO is opgericht op 21 november 1959 en speelt sinds 1984 op de Abeelweg. 
Overigens (informatie uit de 'Orgaan van de Schiebroekse Gemeenschap i. o.' van oktober 1955): Als onderafdeling van de Speeltuinvereniging 'Tuinstad Schiebroek' functioneert een korfbalclub, in 1955 bestaande uit drie senior- en twee juniortwaalftallen. Zij die willen deelnemen, kunnen zich opgeven bij de heer A.F.G. Nio, Kastanjesingel 200, contributie f. 1, -- per maand 

Handbalvereniging RHV De Meeuwen (Abeelweg 233)
RHV de Meeuwen is de oudste handbalvereniging van Rotterdam, anno 1939, en heeft ca. 100 leden. 

VV Hillegersberg (Duivenpad 11)
Het huidige VV Hillegersberg is ontstaan door een fusie tussen SMV-Hillegersberg en SC Duivesteyn. Deze fusie vond plaats op 1 juli 2007. SMV-Hillegersberg ontstond in 1993 als fusie tussen het Crooswijkse Steeds Moedig Voorwaarts (SMV) en Hillegersberg '32. Beide clubs ontstonden op respectievelijk 1 april 1917 en 1 april 1932. SC Duivesteyn ontstond toen Steeds Volharden (van 26 mei 1912) en Sporting Lodewijk/Pioniers met elkaar fuseerden op 1 juli 2007. Deze laatste club ontstond eveneens uit een fusie, namelijk tussen RKSV Sint Lodewijk en SVDP (Sportvereniging de Pioniers). Deze twee clubs werden respectievelijk opgericht op 12 april 1927 en 18 juli 1934.
Hillegersberg '32 startte op het terrein van Duyvestein aan de Grindweg. Na enkele jaren verhuisde de vereniging naar de Molenlaan (waar later het Reumaverpleeghuis werd gebouwd). Eén van de eerste trainers in die tijd was de legendarische Puck van Heel. Vanaf 1943 speelde Hillegerberg '32 aan de Van Ballegooijsingel. Daar werd op 27 maart 1982 door de reunisten het 50-jarig jubileum gevierd in clubgebouw 'De Band', het grote feest was op 3 april in de Keizershof in Ommoord.
In 2016 startte VV Hillegersberg met een standaardelftal voor vrouwen. 

Rotterdamse Rugby Club (Duivenpad 12)

De Rotterdamse Rugby Club is in September 1940 opgericht. Een aantal Rotterdammers voelde zich verplicht passief verzet te plegen tegen de Duitse bezetter. Ze bedachten dat een typisch Engelse sport als rugby gespeeld in uiteraard het oranje van het koninklijk huis en het groen van Rotterdam. Van 1940 tot 1970 heeft Rotterdam op de Gordelweg gespeeld op een voetbalveld. In 1970 moest de vereniging verhuizen naar sportcomplex Laag Zestienhoven. Vanaf januari 2006 werd Sportpark Duivesteyn de nieuwe lokatie voor de Rotterdamse Rugby Club. 

Sparta (Bok de Korverweg 1)

Sparta is een Rotterdamse voetbalclub anno 1888. In 2000 werd de huidige accommodatie van Sparta 'Nieuw-Terbregge', in gebruik genomen. Op dit sportpark maakt men gebruik van vier voetbalvelden en twee trainingsvelden.

T.C. T.O.E.G. Rotterdam (Weegbreestraat 14)
Op 1 februari 1924 werd de Rotterdamse Lawn Tennis Club TOEG opgericht. TOEG begon haar bestaan op het terrein van de voetbalvereniging Sparta in Spangen. Op 30 november 1978 stemde de algemene ledenvergadering in met een fusie met de Hockeyclub Rotterdam. De naam Lawn Tennis Club T.O.E.G.-Hillegersberg zou worden veranderd in Tennisclub T.O.E.G.-Rotterdam. De samenwerking met de hockeyclub, verwachtte het toenmalige bestuur, zou grote voordelen met zich meebrengen. Hockeyclub Rotterdam speelde op Laag Zestienhoven. Op die terreinen zou de gemeente Rotterdam negen tennisbanen aanleggen. De gemeente zou de tennisbanen verhuren aan HCR, die op haar beurt de banen weer zou doorverhuren aan TOEG. Begin 2000 kreeg TOEG de mededeling over de ontwikkeling van de Hoge Snelheidslijn: TOEG moest weer verhuizen. Veelvuldig overleg met de gemeente over nieuwe huisvesting volgde. Als alternatief kreeg TOEG de beschikking over het tennispark aan de Weegbreestraat 14 in Schiebroek. Op de nieuwe locatie werd weer met grote inzet van vrijwilligers gewerkt aan de bouw van een gezellig clubhuis. Het park telde zeven kushioncourt-banen met kunstlicht, waarop het hele jaar kon worden gespeeld. Op 20 augustus 2002 werd het park officieel geopend.

Golf Centrum Rotterdam (Kleiweg 480)
In 1987 werd aan de Kleiweg op een voormalige vuilnisbelt het goed geoutilleerde golfoefencentrum in gebruik genomen. Het Golfcenter Seve in Rotterdam is de grootste trainingsaccommodatie van Nederland. Het centrum heeft een overdekte en verwarmde driving range en een restaurant. 

Bekende veldsporters uit Hillgersberg en Schiebroek
* Eddy Treijtel woonde naar verluidt in Schiebroek aan de Crocusstraat. Hij speelde in zijn jeugd bij de voetbalvereniging Schiebroek (nu bekend als RVV Schiebroek '94).
* Faas Wilkes speelde aan het begin en aan het eind van zijn carrière bij de (toen) Schiebroekse voetvalvereniging Xerxes.