Arie Poot

(1888- 1952)

Arie Poot werd geboren op 3 april 1888 in Schiebroek. Poot woonde in het Kleiwegkwartier. Eerst aan het eind van de Lisbloemstraat die nog niet was doorgetrokken tot de Ceintuurbaan en later in een door hem gebouwd huis aan de Straatweg, hoek Juliana van Stolberglaan.

Hij ontwikkelde zich als een vroege projectontwikkelaar. Hij kocht en verkocht grond en liet er op bouwen. Grond o.a. in Hillegersberg en Schiebroek. Hij bezat hele straten met een in 1932 geschatte waarde van anderhalf miljoen gulden. Overigens ook belast met een hypotheek van meer dan een miljoen. De grootste regionale bekendheid verwierf hij met de exploitatie van het recreatiegebied De Wilgenplas.

Arie Poot in Hillegersberg en Schiebroek

Verschillende straten in het Kleiwegkwartier zoals de Gladiolenstraat zijn gebouwd door de Maatschappij Tertius van Arie Poot. Arie Poot maakte in 1931 van de Wilgenplas een openluchtzwembad van 300 x 120 meter met een wandelboulevard met 1800 kleedhokjes, met lig- en sportvelden met allerlei turntoestellen. Met een oppervlakte van 35.000 m2 werd dit het  grootste zwembad van Nederland. 

Hillegersberg

1931 Het Bergpolderplein met "het blokje van Poot"

  Bekijken