Bedrijventerrein Schiebroek
1926 Directie en personeel van Rath & Doodeheevfer voor de fabriek in Schiebroek (na overname van de in 1923 gevestigde Eerste Nederlandse Behangselpapier Fabriek, ENBF)
In 1923 vestigde zich de Eerste Nederlandse Behangselpapier Fabriek (ENBF) in het poldergebied van Schiebroek nabij de Hofpleinlijn. In 1926 werd het bedrijf overgenomen door Rath & Doodeheevfer. R&D maakte van de behangproductie een groot succes en had daarvoor zo'n 30 medewerkers in dienst.
Lokale grondbezitters gingen vanaf 1928 over tot de verkoop van hun weilanden aan weerszijden van de Adrianalaan ter hoogte van de spoorhalte Adrianalaan en de fabriek van R&D. Dit onder vermelding van het feit dat de gronden "zeer geschikt zijn voor bouw- en fabrieksterrein". Tegelijkertijd met de ontwikkeling van Schiebroek als "tuinstad" gingen zich kleine zelfstandige ondernemers vestigen langs de Adrianalaan. Met R&D ging het zo goed dat zij verhuisden naar Amsterdam, in 1935 werden hun Schiebroekse panden overgenomen door Steen en Offsetdrukkerij Stadler & Sauerbier, thans nog steeds aanwezig onder de naam Royal Sens.
De gemeente Schiebroek presenteerde in 1935 zijn uitbreidingsplannen. Hierbij werd o.a. gefocust op het toekomstige industrieterrein. De Kroon keurde dit niet goed, de oorlog brak uit, de gemeente Schiebroek werd geannexeerd door Rotterdam. De Rotterdamse behoefte aan industrieterrein was groot. Nieuwe bedrijfsvestigingen aan het eind van de Adrianalaan werden toegestaan. Op 17 oktober 1956 opende minister prof. dr. J. Zijlstra het nieuwe pand van W.C. 't Hart & Zn. Instrumenten- en Apparatenfabriek aan de Adrianalaan 380. De ca. 160 veelal kleinere bedrijven (en een grote drukkerij: Royal Sens) en eigenaren zijn sinds 2012 verenigd in een Bedrijveninvesteringszone (BIZ).
Foto: Bedrijventerrein Schiebroek 2012
De ontwikkeling van het bedrijventerrein Schiebroek is beperkt door milieuomstandigheden. In de eerste plaats vanwege Rotterdam The Hague Airport: het terrein ligt direct onder de aanvliegroute. In de tweede plaats vanwege de naastgelegen Hofplein-spoorlijn, thans randstadrail.
In augustus 1962 kwam het college van B&W van Rotterdam met het plan voor een industrieterrein tussen de Adrianalaan en de toekomstige provinciale weg van 5 hectare voor kleine bedrijven met een wijkfunctie en voor industriële ondernemingen die qua activiteiten een zekere binding met de woongebieden hadden. Dit in plaats van een eerder plan uit 1958. Er kwamen nieuwe straten, aan de Veldkersweg werden de eerste bedrijfspanden gebouwd.
Op het bedrijventerrein vestigden zich o.a.: W.C. 't Hart & Zn. Instrumenten- en apparatenfabriek (1956), Sunrise Limonadefabriek (1958), Wijn- en spiritualiënhandel v/h fa. J. Beudeker (1966), Las- en constructiebedrijf De Vrijer & Kempers (1967), Zeiss Ikon-Voigtländer Nederland N.V. (1968), H. van der Hoeff & Zonen (1974), De Ooster Glashandel, Constructiebedrijf Van Uittenbogaart & Both (1974) en Isolectra (1975).
Hieronder volgen korte beschrijvingen van enkele van de bedrijven die op het bedrijventerrein waren/ zijn gevestigd.
W.C. 't Hart &Zn. Instrumenten- en apparatenfabriek (1956-...)
In 1956 werd het nieuwe pand van W.C. 't Hart & Zn. Instrumenten- en apparatenfabriek aan de Adrianalaan 380 in gebruik genomen. Het bedrijf was in 1912 opgericht en was gevestigd aan de Erasmussingel en het Lathyrusplein. Het bedrijf groeide uit tot een centrum voor fijnmechanisch werk met zo'n 300 arbeidsplaatsen.
Het nieuwe pand werd ontworpen door architect H. Breur en gebouwd door de aannemer J.A. Dessing. Het terrein besloeg 8000 m2, bij de bouw was een optie voor nog eens 13.000 m2. De bebouwing betrof het kantoor en de kantine (1400 m2) en fabriekshallen (3660 m2). De officiële opening geschiedde in de ochtend van 17 oktober door de minister van Economische Zaken prof. dr. J. Zijlstra, ook in aanwezigheid van verschillende burgemeesters, waaronder de burgemeester van Almelo, al waar het bedrijf een nevenvestiging had. De minister legde de nadruk op het researchwerk van het bedrijf.
Het personeel bood een gevelversiering aan: een bronzen ajour-reliëf van de beeldhoudster Marian Gobius. Het reliëf is een hand die een micrometer vasthoudt. Een as symboliseert de precisie van het bedrijf, evenals een meetklokje dat met enige moeite in het rechter bovengedeelte terug te vinden is. Onder twee in elkaar grijpende tandwielen staat een bliksemschicht afgebeeld, als bron van energie. Anno 2020 is overigens geen reliëf meer te zien.
Sunrise Limonadefabriek (1958-1978)
In 1955 maakte architect B. Reinders uit Rotterdam in opdracht van Johannes Hendriks (1909-1961) het bouwplan voor een nieuw fabriekspand met kantoor en woning aan de Weegbreestraat 21-23. Het complex had een bebouwde oppervlakte van 2.400 m2. Het pand werd in 1957 opgeleverd, in 1958 betrokken en in 1959 uitgebreid met ca. 1.250 m2 aan bedrijfsloodsen. In 1968 werd een groot deel van het machinepark vernieuwd. Begin jaren '70 werd de bedrijfsnaam 'Sunrise Limonade Company' omgezet in 'Sunrise Drankenindustrie B.V.'. Op 1 augustus 1978 rolde de laatste fles van de lopende band. Het pand werd verkocht.
In 2011 is het complex door de familie Hendriks teruggekocht. Het complex is opgesplitst in verschillende units en verhuurd aan verschillende bedrijven. In het voormalige kantoor is het 'Sunrise Museum' ingericht. Het museum is op afspraak te bezichtigen.
Isolectra (1975 - 1995)
In 1975 startte de handelmaatschappij Isolectra op het bedrijventerrein Schiebroek in de Dovenetelstraat 25. Het nieuw gebouwde pand dat werd ontworpen door de architect G.T.J. Kuiper, had een oppervlakte van 1.200 m2. Nieuw voor die tijd was de centrale verwarming op aardgas. Isolectra was een importeur van elektrotechnische producten op het terrein van telecommunicatie.
Het pand is nu een bedrijfsverzamelgebouw met o.a. Kookstudio 25. Isolectra vertegenwoordigde fabrieken die gespecialiseerd waren in elektrotechniek. Isolectra had toen ca. 70 werknemers en was een van de grotere werkgevers in Schiebroek. In het pand was een showroom met ruim 300 m2 expositieruimte. Producten waren o.a. telefoonbeantwoorders en codeerapparatuur. Isolectra was o.a. toeleverancier van KPN voor telefoons en ontwikkelaar van de ‘valbladaanwijzers’ op de NS-stations en van de eerste treinkaartjesautomaten. In 1995 werd Isolectra overgenomen door de TKH groep. Isolectra verhuisde naar Capelle aan den IJssel en is nu gevestigd op de Wilhelminapier.
Veldkersweg 27
Het pand aan de Veldkersweg 27 is van SKAR. SKAR is opgericht in 1987. De naam staat voor Stichting KunstAccommodatie Rotterdam. SKAR helpt de creatieve sector om goede en betaalbare werkplekken te vinden. Het pand aan de Veldkersweg 27 kent verschillende units. In unit 015 zijn de ROTT. Brouwers gevestigd, zij zijn biermakers.
Opsomming van een aantal grotere bedrijven in 1980:
Adrianalaan 378: Nefkens Eurodam
Adrianalaan 398: Stadler en Sauerbier BV
Dotterbloemstraat 1: H. van Elten Onr. Goed BV
Dotterbloemstraat 25: Isolectra Handelsmij BV
Dotterbloemstraat 28:Perdo Kunststoffenind.
Weegbreestraat 23: P.T. Verdouw
Zuringstraat 1: Otte BV
1926 Directie en personeel van Rath & Doodeheevfer voor de fabriek in Schiebroek (na overname van de in 1923 gevestigde Eerste Nederlandse Behangselpapier Fabriek, ENBF)
Ca. 1955, met lichtreclame van Isolectra
1956, kort na de vestiging (met links daarnaast drukkerij Stadler en Sauerbier): Apparatenfabriek N.V. 't Hart
1958 Sunrise limonadefabriek. Thans: bedrijfsverzamelgebouw en Sunrise-museum
ca. 1980. Isolectra. Het bedrijfspand (buitenzijde).
ca. 1980. Isolectra. Het bedrijfspand (interieur: showroom)
ca. 1980. Isolectra. Het bedrijfspand (interieur: showroom/ presentatieruimte).
1989 Luchtfoto van het bedrijventerrein Schiebroek
2021 Omvang van de BIZ bedrijventerrein Schiebroek