De ontwikkeling van het Molenlaankwartier

(1920-1960)

Al in 1920 maakte het architectenbureau Grandpré Molière, Verhagen en Kok eeen bestemmingsplan voor het Molenlaankwartier. Woningen met puntdaken. 

Bijzonder is de bouw begin jaren '20 van "De Rooie buurt", waar één van de voorwaarden om te mogen huren dat je socialist moest zijn. Er kwam later veel meer nieuwbouw, bijvoorbeeld aan de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan in 1935. De componistenbuurt is gebouwd na 1955.

foto: Molenlaankwartier in ontwikkeling

Niet alleen voor welgestelden

De Rooie buurt
Het wijkje met de pleintjes dat nu 'naast' de Borchsatelaan ligt is ooit gebouwd voor echte socialisten en niemand anders. Dat project betrof het Bergplein, het Koekoekplein, het Hillegondaplein en het Jubileumplein. De eerste plannen werden gesmeed in 1916, het eerste complex werd in 1923 voltooid.
Het initiatief kwam van een aantal mannen, onder wie Gerrit Spronkers, die vonden dat de arbeider goed en betaalbaar gehuisvest moest worden. Ze richtten de Stichting "Onze Woning" op en leenden geld van de gemeente Hillegersberg. De wijk lag midden in het poldergebied. De tolatingsprocedure was streng, er werd geselecteerd op politieke kleur: je moest socialist zijn, mocht niet homosexueel zijn en ongehuwd samenwonen was niet tioegestaan. Niet alleen de huurders waren rood, de huizen met hun rode bakstenen ook. Vandaag de dag is het niet meer te herkennen als arbeiderswijk, net zo min als de huur- en koopprijzen.

Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan
Architect J.W.C. (Joost) Boks (1904-1986) begon daar zijn loopbaan in 1935 met de bouw van drie woningen aan de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan (44-48). Later bouwde Boks o.a. het Deltahotel in Vlaardingen en in 1957 het, in 1997 gesloopte,  bejaardentehuis van de Maria Moll Stichting aan de Beethovensingel.

De 'vogelbuurt'
De Meeuwenlaan en andere lanen in de vogelbuurt zijn gebouwd vanaf 1935.

De componistenwijk
Het uitbreidingsplan voor dit deel van het Molenlaankwartier dateert uit 1954. De Offenbachlaan en andere lanen in de componistenbuurt zijn gebouwd vanaf 1955.