Elisabeth Sara (Elly) Ameling is een fameuze sopraan met Schiebroekse wortels. Haar ouders hadden een juwelierszaak in Rotterdam-Noord. Daar woonden zij ook en ging Elly naar school. Haar grootouders woonden in Schiebroek, zij kwam daar vaak.
Grootvader -van vaders kant- is begraven in een familiegraf op de begraafplaats in Schiebroek. Vader overleed op jonge leeftijd en is ook in dat familiegraf begraven. Grootmoeder later ook.
Elly Ameling (1933) bezocht op donderdag 22 augustus 2024 de oude begraafplaats aan de Ringdijk in Schiebroek. Ze bracht daar een bezoek aan het graf van haar vader en grootouders. Het is het enige familiegraf van de begraafplaats Schiebroek, het graf is afgedekt met een steen. De grafsteen vermeldt dat haar grootvader, Frans Ameling, overleed in 1931. Elly’s vader, Dirk Ameling, overleed in 1948, toen Elly nog maar 15 jaar oud was. Hij werd bijgezet in het familiegraf, waar in 1954 ook Elly’s grootmoeder, Sara Ameling-Harshagen, haar laatste rustplaats vond.
De grootouders Elly Ameling woonden op Buitenzorg 5, Elly en haar ouders kwamen daar vaak. De vader van Elly Ameling was juwelier en had sinds 1918 een zaak aan de Noordmolenstraat 43. Haar moeder hielp in drukte mee in de winkel, maar eigenlijk hield zij zich vooral bezig met haar dochter, haar enig kind. Elly ging na de lagerschool-met-de-bijbel naar de HBS op de Bergsingel en stapte voor de laatste twee HBS-jaren over naar het Libanonlyceum. Na de HBS koos Elly voor een professionele zangopleiding. Niet aan het conservatorium, dat duurde haar te lang. Via privé-lessen o.a. bij Jo Bollekamp haalde ze haar eindexamen zang, daarna studeerde ze bij Jacoba Dresden-Dhont.
Het juweliers- en uurwerkmakersvak zat diep geworteld in de familie Ameling. Een neef, Wim Ameling, was juwelier aan de Juliana van Stolberglaan 2-4. Na haar vaders vroege overlijden zette Elly’s moeder hun zaak voort. Een bijzonder verhaal is de relatie tussen de twee juweliers Ameling. Zo adverteerden beiden in 'Het weekblad voor Hillegersberg en Schiebroek'. In verschillende uitgaven van dit blad, bijvoorbeeld in het blad van 16 april 1954 (net voor Pasen), stond zeer nadrukkelijk "uitsluitend Noordmolenstr. 43 GEEN filialen".
Elly had de begraafplaats ooit eerder bezocht, maar dat was jaren geleden. Ze herinnerde zich dat de grafsteen destijds gebroken was. Ze was ontroerd om te zien hoe mooi de begraafplaats er nu bij ligt. Dat is dankzij de inzet van de Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Vooral de restauratie van de grafsteen, nog maar enkele jaren geleden uitgevoerd door inzet van Harry Pruijsten, maakte grote indruk op haar.
Elly Ameling had een zeer succesvolle zangcarrière als sopraan en wordt beschouwd als een van de grootste lied- en oratoriumzangeressen ter wereld. Ze maakte haar debuut als concertzangeres in Rotterdam in 1953. Gedurende haar carrière trad ze op in alle grote concertzalen en op de belangrijkste podia in binnen- en buitenland, zowel voor recitals met piano als met orkest, in oratoria en incidenteel in operaconcerten. Ze is vooral bekend om haar vertolkingen van Franstalige en Duitstalige liederen van componisten als Franz Schubert, Robert Schumann, Hugo Wolf, Gabriel Fauré en Francis Poulenc. Haar grammofoonplaten en CD’s werden bekroond met onder meer Edisons -inclusief een Ere-Edison-, de Preis der Deutsche Schallplattenkritik en de Grand Prix du Disque.
Na een carrière van 43 jaar nam zij in 1996 afscheid van het Nederlandse publiek met een recital in de Grote Zaal van het Amsterdams Concertgebouw, in aanwezigheid van prins Claus. Ze ontving talloze onderscheidingen, waaronder diverse eredoctoraten en werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Elly Ameling is nog steeds actief in de wereld van de klassieke zang en geeft regelmatig masterclasses, zowel in Nederland als in het buitenland. Ze blijft zo op verschillende manieren zeer betrokken bij de wereld van de klassieke muziek.