Jac. Sprenkels

(1872-1949)

Jacobus Hubertus Maria Sprenkels ('s-Hertogenbosch, 6 februari 1872 - Rotterdam, 9 april 1949) was een Nederlandse beeldhouwer.

Sprenkels studeerde aan de Academie van beeldende kunsten Rotterdam.  In 1900 ging Sprenkels failliet en verhuisde naar Keulen. In Duitsland werd dochter Johanna (1901-1976) geboren, die later als beeldhouwer zou gaan samenwerken met haar vader.

Foto: Heilig Hartbeeld te Hillegersberg.

Jac. en Johanna Sprenkels in Hillegersberg

Van 1896 tot 1898 dreef Jac. Sprenkels in Rotterdam een onderneming voor christelijke religieuze kunst met kunstschilder H.E.M. Minderop onder de naam Minderop & Sprenkels.

In 1909 vestigde Sprenkels zich met zijn gezin in Hillegersberg, Molenlaan 149, bij het eindpunt van tramlijn 14 en tegenover de apotheek van (in die jaren) Ploeg Groot. Het atelier stond achter in de tuin.

Jac. Sprenkels is als beeldhouwer vooral bekend om zijn religieus werk, maar hij maakte ook andere beelden. Onder andere maakte hij een buste van prinses Juliana (1915) en het Heilig Hartbeeld voor de Sint-Liduinakerk in Hillegersberg (1926). In 1955 is de Sint-Liduinakerk  aan de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan 17 grondig verbouwd. Het Heilig Hartbeeld staat er nog steeds voor de pastorie. Overigens staat ook de 'nieuwe' Liduinakerk inmiddels op de nominatie gesloten te worden.

Johanna Petronella Sprenkels en haar vader hadden in Hillegersberg een gezamenlijk atelier, ze maakten onder meer (religieuze) beelden en grafmonumenten naar eigen ontwerp. Johanna maakte ten behoeve van de verbouwde Liduinakerk het beeld van St. Liduina (zegevierend het kruis in de hoogte houdend), het Mariabeeld en een beeld van Jozef met kind. Deze beelden staan in de zijaltaren van de kerk. Ook maakte zij het Mariabeeld in de Mariakapel van de Sint-Hildegardis en Antoniuskerk in Rotterdam-Noord. Ze zette het atelier na het overlijden van haar vader voort en gaf er boetseer- en tekenlessen.