Lambertus Franciscus Edema van der Tuuk

(1872-1942)

Lambertus Franciscus Edema van der Tuuk (Noordwolde, 30 april 1872 - Hillegersberg, 24 augustus 1942) was een figuratieve beeldhouwer en docent. Van 1904 tot 1926 was hij leraar boetseren aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische wetenschappen in Rotterdam. 

1941. Ontwerp van een herinneringsbank (herinnering aan de voormalige gemeente Hillegersberg) door L.F. Edema van der Tuuk.

Edema van der Tuuk in Hillegersberg

L.F. Edema van der Tuuk woonde in Hillgersberg aan de C.N.A. Looslaan.

In het Plaswijckpark is een plaquette gemaakt door L.F. Edema van der Tuuk als gedenksteen voor de rozenliefhebber Frans des Tombe. In het park staat ook een beeld van een jongen op een schildpad van de hand van Edema van der Tuuk. Ook maakte hij een portret van C.N.A. Loos. Hij ontwiep ook de herinneringsbank van de zelfstandigheid van Hillegerberg (1941). De bank is niet gerealiseerd.

Aan het eind van de Bergse Dorpsstraat (gezien vanuit Rotterdam) was een winkel in kunstnijverheid en antiek  van Edema van der Tuuk. Dit in een kleine voormalige arbeiderswoning (rijtje woningen gesloopt in de jaren '60).