Lambertus Franciscus Edema van der Tuuk (Noordwolde, 30 april 1872 - Hillegersberg, 24 augustus 1942) was een figuratieve beeldhouwer en docent. Van 1904 tot 1926 was hij leraar boetseren aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische wetenschappen in Rotterdam.
1909 Edema van der Tuuk (in zijn atelier)
L.F. Edema van der Tuuk woonde in Hillegersberg aan de Straatweg 223. Dat is nabij de C.N.A. Looslaan (die toen nog niet bestond). Het huis is nu bereikbaar vanaf de C.N.A. Looslaan via het doodlopende wandelpad dat begint tegenover huisnummer 4 en loopt tussen het zwanenwatertje en de tuin van het kinderdagverblijf “Kindergarden” (het voormalige raadhuis van Hillegersberg).
De grond was onderdeel van het bezit van C.N.A. Loos. Loos bezat een grote strook grond langs de noordzijde van de Achterplas strekkend van het huidige Plaswijckpark tot aan de Straatweg waar hij zijn villa had, het latere raadshuis. In 1921 verkocht hij een kavel aan de kunstenaar/beeldhouwer Van der Tuuk, die daar vrijwel direct een woonhuis 'Vogelzang' op liet bouwen. Van der Tuuk heeft enige tijd in huis een kleine werkplaats gehad. In het logo/stempel van de werkplaats was dezelfde vogel verwerkt als in de gevelsteen van het huis. De stijl is wat ongebruikelijk voor de randstad maar wordt vaker gezien in Twente. Van der Tuuk kwam uit Twente en was in die tijd bevriend met de Stadsarchitect van Deventer, die het ontwerp van het huis heeft gemaakt. In 1926 heeft Van der Tuuk er nog een strookje grond van Loos bij gekocht. Erfgenamen hebben het huis en grond in 1954 verkocht.
In het Plaswijckpark is een plaquette gemaakt door L.F. Edema van der Tuuk als gedenksteen voor de rozenliefhebber Frans des Tombe. In het park staat ook een beeld van een jongen op een schildpad van de hand van Edema van der Tuuk. Ook maakte hij een plaquette van het portret van C.N.A. Loos (1939) in opdracht van het bestuur van de Stichting Plaswijckpark. Hij ontwierp ook de herinneringsbank van de zelfstandigheid van Hillegersberg (1941). De bank is niet gerealiseerd.
Aan het eind van de Bergse Dorpsstraat (gezien vanuit Rotterdam) was een winkel in kunstnijverheid en antiek van Edema van der Tuuk. Dit in een kleine voormalige arbeiderswoning (rijtje woningen gesloopt in de jaren '60).
Reliëf boven de ingang van het station Hofplein (foto: kort na het bombardement op 14 mei 1940)