Leonardus Antonius (Lex) van den Bosch

(1908-2005)

Leonardus Antonius (Lex) van den Bosch (1908-2005) kreeg een bouwkundige opleiding en was een Rotterdams architectHij had een kantoor, met compagnons J.P.L. Hendriks en W. van der Sluys, dat op zijn hoogtepunt meer dan 80 medewerkers telde. Van den Bosch was aangesloten bij de Bond van Nederlandse Architecten (B.N.A.). 

In Hillegersberg ontwierp Van den Bosch een zestal  woningen aan de Grindweg (1949) en de Sint-Liduinakerk (1955). Hij ontwierp met zijn compagnons verschillende kerken, scholen en ziekenhouzen zoals het St. Clara ziekenhuis in Rotterdam en  werkte veel voor psychatische inrichtingen zoals St. Servatius in Venray.

Lex van den Bosch in Hillegersberg

Lex van den Bosch werd op 3 mei 1908 geboren in Overschie in de toenmalige Schoolstraat. Later woonde hij in op de Eendrachtsweg. In 1950 betrok hij met zijn gezin de hoekwoning Grindweg 42 met garage. De garage heeft nummer 44. Het huis is onderdeel van een rij van zes woningen die door zijn bureau eind jaren `40 is ontworpen. Aanvankelijk wilden zij er zeven woningen zonder een garage bouwen, maar dat lukte niet. De huizen hadden vrij uitzicht, tot enkele jaren later de wijk 110-Morgen werd gerealiseerd.

De R.K. Sint-Liduinakerk aan de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan 17 in Hillegersberg werd in 1925 door de archirect Jan van Teeffelen als noodkerk ontworpen. De parochie groeide fors; de kerk moest kort na de Tweede Wereldoorlog worden vergroot. Het architectenbureau Hendriks, Van der Sluys & Van den Bosch kreeg de opdracht voor het ontwerp. Deze opdracht werd volledig door Lex van den Bosch uitgevoerd. De verbouwing  in de traditionalistische stijl van de Bossche school was zo grondig dat min of meer sprake was van een nieuwe kerk. Ook ontwierp Van den Bosch o.a. het altaar en het kruisbeeld in de kerk en zorgde hij voor de relatief grote glas-in-loodramen. De nieuwe kerk werd in 1955 in gebruik genomen, de consecratie van de verbouwde kerk was op 30 april 1957. Het grote Heilig Hartbeeld van Jac. Sprenkels dat voor de eerste Liduinakerk stond, staat nu nog steeds voor de huidige kerk.


Van den Bosch had bij de invulling van de opdrachten oog voor 'details' zoals kleur en lichtinval. Ook paste hij kunst toe waar hij dat van belang vond in zijn ontwerp.

Jan van Teeffelen

1927 St. Liduinakerk (met Heilig Hartbeeld)

  Bekijken  

Hendriks, Vander Sluys en Van den Bosch

1949 Grindweg 32-44, tekening

  Bekijken  

Hendriks, Van der Sluys en Van den Bosch

1950 Grindweg 32-44

  Bekijken  

Hendriks, Van der Sluys en Van den Bosch

1952 Grindweg 32-44

  Bekijken  

Hendriks, Van der Sluys en Van den Bosch

2022 Grindweg 32-44

  Bekijken