Willem Naaijen, veldwachter te Schiebroek

(1861-1935)

Willem Naaijen werd militair en vocht  als fuselier o.a. in Atjeh. Voor zijn moedig gedrag werd hij beloond met de zilveren medaille in de Orde van Oranje Nassau. Na zijn huwelijk in 1900 werd hij politieagent in Vlaardingen. 

Willem Naaijen was zelfstandig veldwachter van de gemeente Schiebroek van 1 januari 1901 tot 1 december 1929. In deze functie was Naaijen tevens de rechterhand van de burgemeester .

Willem Naaijen in Schiebroek

Willem Naaijen was in Schiebroek naast veldwachter ook deurwaarder der belastingen, gemeentebode en ambtenaar van de burgerlijke stand. Naaijen genoot veel respect. Hij haalde meermalen de pers vanwege zijn kundige optreden. Naaijen woonde aan de Plaswijcklaan 8.

Naaijen ging in 1929 met pensioen. Van het gemeentebestuur kreeg hij een gouden horloge met inscriptie en een gouden ketting. Op 10 april 1935 overlijdt hij. Naaijen werd onder grote belangstelling ten grave gedragen door zijn vijf (!) opvolgers, op de begraafplaats van Schiebroek naast het gemeentehuis aan de Ringdijk. Het kerkhof was die dag te klein voor de vele bezoekers. Het graf en de grafsteen zijn nog steeds aanwezig.

[bron: Harry Pruijsten]