... (Jo) Cossee IN BEWERKING

(... - ...)

Jo Cossee was de smid in de Dorpsstraat 9in Hillegersberg. Jo Cossee had het vak van smid in de praktijk geleerd. Zijn vader en oom waren smid en hij was ook in de leer gegaan bij andere dorpssmeden. 

Cossee was hoefsmid, kachelsmid en maakte 'huissmeedwerk'. Later maakte hij ook grotere staalconstrcties.

Foto: Advertentie in de Gids van Hillegersberg (1935)

Jo Cossee in Hillegersberg

De oorsprong van de smederij lag op 5 maart 1926 toen hij in een van slager Tol gehuurd schuurtje aan de Dorpsstraat 59 de 'Electrische hoef-, huis- en rijtuigsmederij' opende. In 1931 kreeg Cossee van de gemeente vergunning een smederij te beginnen aan de Dorpsstraat 97. Er mochten ook twee electromotoren worden geplaatst. De kleine smidse groeide, ging over van vader op zoon en werd een 'metaal-constructiebedrijf'.

Cossee was hoefsmid en kreeg opdrachten, o.a. van de gemeente Hillegersberg. Hij smeedde de ijzeren hekwerken aan het Villapark en aan het Irisplein (Kleiwegkwartier). Het beslaan van paarden was een aflopende zaak: het paard werd als vervoermiddel vervangen door de auto. In 1935 kwam Jo Cosse in de krant met een uitvinding: een brancard in een koffertje. De brancard was in verschillende delen die makkelijk in elkaar konden worden gezet. Zo kon deze ook door de dokter in een auto worden meegenomen.

In 1939 maakte Cossee het raamwerk voor de fontein die aan de Staatweg voor café-restaurant Lommerrijk stond. De uitbreiding van het bedrijf ging niet altijd gemakkelijk. In 1941 werd een bouwvergunning voor een houten bergplaats op het binnenterrein geweigerd. In laatste vergadering van de gemeenteraad van Hillegersberg werd Cossee's bezwaarschrift behandeld. De vergunning werd alsnog verleend.

Jo Cossee was ook actief bij de vrijwillige brandweer van Hillegersberg: het blussen van branden was toen een burgerplicht.

Op het terrein van de smederij kwamen later garageboxen, opslagloodsen en de Bergkapel (1941). Vanaf 2021 wordt hier een nieuwbouwplan gerealiseerd met appartementen en eengezinswoningen, dit onder de naam "Hof van Cossee". Op de begane grond komt een parkeervoorziening en op het dak daarvan komt een groen binnenhof.

Jo Cossee was de broer van Dries Cossee, de tolgaarder en uitgever die in het Kleiwegkwartier woonde. Er was ook een Cossee (familierelatie?) die de de ophaalbrug over de Streksingel aan het eind van Dorpsstraat bediende. Zijn vrouw stond dan klaar met een hengel en een klompje er aan om geld van de passanten in ontvangst te nemen.