Bergse Dorpsstraat

Na de annexatie in 1941 werd de Dorpsstraat de 'Bergsche Dorpsstraat'

De Dorpsstraat was met de Kleiweg een belangrijke winkelstraat in Hillegersberg. In de 19e eeuw stond in de Dorpsstraat ook de lagere school. Hotel-restauratie Freericks nam er later een centrale plaats in. Door de straat reed een (paarden)tram naar Rotterdam-Hofplein. 

Met de aanleg van de Weissenbruchlaan en de Freericksplaats (1958)  met zijn vele winkels 'met zicht op de Plas', verloor de Bergse Dorpsstraat zijn uniciteit.

De (Bergse) Dorpsstraat tot de jaren '50

De Dorpsstraat is van ouds her een winkelstraat. Een enigszins vreemd element in de straat was de school anno 1875. Nadat de openbare school aan de Adriaan van Matenesselaan (nu: Adriaen van der Doeslaan) was geopend, werd deze school eerst gebruikt voor het zevende leerjaar, vanaf 1936 was het een ULO. Het pand kreeg toen ook centrale verwarming. In 1950 ging de school in de Bergse Dorpsstraat in rook op. 

De levering van elektriciteit in Hillegersberg begon in 1913. Eerst in de Kleiweg, later in de Dorpsstraat. In de Dorpsstraat kregen als eersten elektriciteit: bakker Brevet, loodgieter Hueck, uitspanning Freericks, bakker Hobbel, graanfactor Den Broeder, kruidenier Jac. Kool, zadelmaker Bos, kolenhandel Brandwijk, slager Wensveen, melkhandel Van de Graaff en veehouder Dijkshoorn. Eind 1918 kreeg ook slager Tol elektriciteit.

In 1939 kwamen op de plek waar de in 1938 uitgebrande uitspanning Freericks had gestaan zes winkels. Twee winkels hadden ook een woning (waaronder apotheek Exler) en één had een bakkerij. Het complex, dat nog meer woningen, een wagenloods en drie garages bevatte werd ontworpen door L.N. Krijgsman.

In 1941, na de annexatie door Rotterdam, kreeg de Dorpsstraat de naam Bergsche Dorpsstraat. Weer later, in 1954, werd het Bergse Dorpsstraat. De huisnummers zijn in de loop van de jaren verschillende malen gewijzigd. Zelfs oneven werd even (en omgekeerd). 

Winkels in de Bergse Dorpsstraat

Bekende winkels waren het Kaasboertje, slager Wensveen, Van Maanen met zijn stoffen, jurken en lingerie, fietsenmaker Fortuyn (die voor het oppompen van een band 10 cent vroeg), loodgieter Ebeli, bakker Brevet (pas op! Als je zijn winkel uit stapte stond je meteen op de tramrails), kruidenier Jac. Kool, Carlier voor pennen en papier, Cossee de hoefsmid. En helemaal aan het begin het postkantoor en helemaal op het eind, op de hoek, café Van Eijk (die bekend stond als een 'donkere kroeg', waar een nette jonge dame niet kwam).

De Bergse Dorpsstraat had een actieve winkeliersvereniging, met in het bestuur o.a. John van der Mijn (herenmode) en Gerard Barendrecht (drogist). Zij organiseerden o.a. de bekende Sinterklaasintocht.

Op de Bergse Dorpsstraat was ook een Albert Heijn. Zij gebruikten de slogan Älbert Heijn let op de kleintjes". Gerard Barendrecht, de drogist Geba, speelde daar handig op in: "Breng uw kleintjes bij AH en kom hier winkelen.". 

Het winkelgebied Hillegersberg bestond in 1950 uit de Bergse Dorpsstraat en de Kerkstraat. In 1956 werd de Weissenbruchlaan aangelegd en werden de huizen met daaronder de winkels gebouwd. De flat aan Streksingel met de winkels daaronder dateert van 1969. Albert Heijn verhuisde van de Bergse Dorpsstraat naar de Streksingel (en weer later naar de Argonautenweg). De supermarkt aan de Streksingel, de grootste AH van zijn soort in land, die werd geopend door mijnheer Albert Heijn zelf. De Bergse Dorpsstraat en omgeving ontwikkelde zich een top-winkelgebied, met name in het segment mode. Het was in een tijd dat Rotterdam vooral een werkstad was, er werd in het centrum veel gewerkt en weinig gewoond. Met als gevolg dat er ook weinig winkels waren voor het ‘betere segment’, met een goede service. Daarvoor ging je naar Hillegersberg. Dat gold ook voor de omliggende gebied, in Bergschenhoek en Berkel waren nog geen grote nieuwbouwlocaties en hadden geen grote eigen winkelcentra. Hillegersberg was de top.

Een overzicht van de huidige winkels aan de Bergse Dorpsstraat in een vergelijking van de winkels die er in de jaren '50 waren, is in bewerking.

Bergse Dorpsstraat

1929 Eén trambaan. Rechts: Atelier Siem van den Hoonaard, daarnaast de lagere school en verder de boerderij van J. van den Berg

Bergse Dorpsstraat

Tweerichting auto- en tramverkeer

Bergse Dorpsstraat

Situatie anno 2020, eenrichting autoverkeer, tweerichting tramverkeer.