Bergse Dorpsstraat

Na de annexatie in 1941 werd de Dorpsstraat de 'Bergse Dorpsstraat'

De Dorpsstraat was de belangrijkste straat van het dorp Hillegersberg. In de 19e eeuw stond daar de lagere school en waren daar veel winkels. Hotel-restauratie Freericks nam er later een centrale plaats in. Door de straat reed een (paarden)tram naar Rotterdam-Hofplein. 

In de jaren '50 werden in de Bergse Dorpsstraat appartementen met winkels op de begane grond gebouwd in het gebied waar voorheen het 'Wapen van Holland' (hotel-restauratie Freericks) stond.

Met de aanleg van de Weissenbruchlaan en de Freericksplaats (1958)  werd de Bergse Dorpsstraat van dé winkelstraat een onderdeel van het winkelcentrum.

De (Bergse) Dorpsstraat tot de jaren '50

De Dorpsstraat is van ouds her een winkelstraat. Een vreemd element is de sxhool anno 1875. Nadat de openbare school aan de Adriaan van Matenesselaan (nu: Adriaen van der Doeslaan) was geopend, werd deze school gebruikt voor het zevende leerjaar, vanaf 1936 was het een ULO. Het kreeg toen ook centrale verwarming.

De levering van elektriciteit in Hillegersberg begon in 1913. Eerst in de Kleiweg, later in de Dorpsstraat. In de Dorpsstraat kregen de volgenden als eerste elektriciteit: bakker Brevet, loodgieter Hueck, uitspanning Freericks, bakker Hobbel, graanfactor Den Broeder, kruidenier Jac. Kool, zadelmaker Bos, kolenhandel Brandwijk, slager Wensveen, melkhandel Van de Graaff en veehouder Dijkshoorn. Eind 1918 kreeg ook slager Tol elektriciteit.

In 1939 kwamen op de plek waar de uitspanning Freericks had gestaan zes winkels, waarvan twee met woning en één met een bakkerij. Het complex, dat meer woningen, een wagenloods en drie garages bevatte werd ontworpen door L.N. Krijgsman.

Winkels in de Bergse Dorpsstraat rond 1950

Bekende winkels waren het kaasboertje, slager Wensveen, Van Maanen met zijn stoffen, jurken en lingerie, fietsenmaker Fortuyn (die voor het bamd oppompen 10 cent vroeg), loodgieter Ebeli, bakker Brevet (pas op! Als je de winkel uit stapte stond je meteen op de tramrails), kruidenier Jac. Kool, Carlier voor pennen en papier, Cossee de hoefsmid. En heemaal aan het begin het postkantoor en helemaal op het eind, op de hoek, café Van Eijck (die bekend stond als een 'donkere kroeg', waar een nette jonge dame niet kwam).

Opsomming (in bewerking):
De Dorpsstraat(gezien vanuit de Straatweg)  had links oneven huisnummers, en rechts even. Bij de Bergse Dorpsstraat is dat andersom.
Bergse Dorpsstraat 47 De Gruyter (2020: Nieuwe Chinese Muur)
Bergse Dorpsstraat 49 De Gruyter (2020: Nieuwe Chinese Muur)
Bergse Dorpsstraat ..  Slagerij Van Wensveen (later: Zeeman)
Bergse Dorpsstraat 114 Carlier kantoorvakhandel (vroeger: Dorpsstraat 81)

Bergse Dorpsstraat

1929 Eén trambaan. Rechts: Atelier Siem van den Hoonaard, daarnaast de lagere school en verder de boerderij van J. van den Berg

Bergse Dorpsstraat

Tweerichting auto- en tramverkeer

Bergse Dorpsstraat

Situatie anno 2020, eenrichting autoverkeer, tweerichting tramverkeer.